Klussen: Poolse klussers inhuren voor een klus?

De laatste tijd doen er diverse verhalen de ronde over Poolse klussers en Poolse aannemers. Maar wat is ‘waar’? En waar let je op wanneer je een Poolse klusser wilt inhuren voor een klus? Lees meer…

Poolse klussers inhuren; doen … Of niet doen?
Negatieve én positieve berichten bereiken ons over ervaringen met Poolse klussers. Via een eigen bron hebben wij bijzonder veel positiefs vernomen over de ervaringen met Poolse klussers (‘secuur, harde werkers, voordelig, denken mee’). Maar goed, dit is het toevallige resultaat van kaft van het koren scheiden. Negatieve reacties bestaan voornamelijk uit: de klus is niet afgerond terwijl er wel voor betaald is. Of erger, de klus is slecht uitgevoerd en er dienen herstelwerkzaamheden plaats te vinden.

Wat is nu echt belangrijk om rekening mee te houden wanneer je gebruik wilt maken van Poolse klussers?

  • Laat ten eerste twee offertes voor de klus maken door Nederlandse bedrijven, zodat je een beeld krijgt van de kosten.
  • Taalbarrière: verwacht niet dat je gemakkelijk kunt communiceren; men spreekt vaak een beetje Duits en dat is het dan wel.
  • Zoek je Poolse klussers dan is informeren in je omgeving het handigst; men heeft al ervaring met deze klussers. Je kunt natuurlijk ook een Poolse aannemer benaderen om iets zekerder van je zaak te zijn.
  • Vraag referenties aan de Poolse klussers voor de klus die zij gaan uitvoeren, zodat je weet dat zij ervaring hebben. Bezoek desnoods een referentie adres in jouw omgeving.
  • Laat altijd een offerte maken door de Poolse klussers, of ten minste een omschrijving van de werkzaamheden en kosten hiervan, door beide partijen ondertekend.
  • Informeer bij de Poolse klussers hoe zij de klus willen uitvoeren. Betaal hen in etappes; bijvoorbeeld betaal hen de benodigde materialen na aanschaf terug. Na afronding zullen zij pas 2/3 van de totaal som ontvangen. Dit is redelijk; dit gebeurt ook met Nederlandse klussers.