4x tips voor inboedelverzekering bewijs van je spullen

Wanneer je je huis wilt verzekeren, kun je kiezen voor een inboedelverzekering, een opstalverzekering, of een woonverzekering, waar beide verzekeringen bij in zitten. Wanneer je bij het huis verzekeren kiest voor een woon- of inboedelverzekering, is een nauwkeurige inventarisatie van je inboedel nodig. Zo weet je precies wat de waarde is van je inboedel en weet je daardoor dus ook welk bedrag je moet verzekeren. En zo kun je ook daadwerkelijk aantonen welke spullen je in bezit hebt. Maar hoe doe je dit op een slimme en efficiënte manier? Met deze vier tips heb je de boedelinventarisatie zo gedaan.

Tip 1. Werk kamer voor kamer

Wanneer je een Allianz Direct inboedelverzekering wilt afsluiten, wil je dus wel een overzicht hebben van je spullen. Om dit overzicht te creëren, is het slim om het systematisch aan te pakken, zodat je niks vergeet. De handigste aanpak is om kamer voor kamer te werken. Begin dus bij een bepaalde kamer en werk daar van links naar rechts of rechts naar links. Noteer alles wat je in de kamer hebt liggen en besteed ook aandacht aan de opslagruimtes, zoals kasten en lades.

Tip 2. Maak foto’s van je spullen

Het is verstandig om niet alleen op te schrijven wat je hebt, maar om er ook foto’s van de taken. Maak dus foto’s vanuit elke hoek, zodat je een goed beeld hebt van de staat van het product. Dit hoeft natuurlijk niet bij simpele dingen, zoals goedkoop bestek, maar bij spullen als je bank of bed is het wel verstandig. Bij een schilderij is het ook handig om de handtekening van de kunstenaar of andere kenmerken te fotograferen.

Tip 3. Gebruik slimme software

Voor de notatie kun je digitale hulpmiddelen gebruiken. Zo zijn er apps die je helpen met het noteren, maar ook speciale softwareprogramma’s. Zo hoef je niet alles zelf op te schrijven en kun je makkelijk extra informatie toevoegen. Met deze apps kun je namelijk foto’s toevoegen, maar ook notities maken, serienummers erbij zetten en aankoopbewijzen vastleggen. Voorbeelden van dit soort apps zijn Sortly en Inventory for Business.

Tip 4. Bewaar de aankoopbewijzen

Om terug te komen op het bijvoegen van de aankoopbewijzen: het is verstandig om bij duurdere spullen de aankoopbewijzen of facturen te bewaren. Deze documenten laten zien wat de waarde was bij aanschaf. Je kunt deze documenten fysiek bewaren, maar het is misschien makkelijker om ze in een losse map online te bewaren. Zo kun je alles makkelijk terugvinden en toevoegen in de app. Wanneer je aankoopbewijzen bent verloren of hebt weggegooid, is het verstandig om zoveel mogelijk informatie te verzamelen. Door de aankoopdatum, het aankoopbedrag, de winkel en de geschatte waarde te noteren heb je al een beter beeld van het object.