5 beste manieren voor verduurzaming van je woning

 

Glas-glas zonnepanelen op het dak van je huis
Glas-glas zonnepanelen op het dak van je huis

Verduurzaming valt samen met de energietransitie, want van het gas af betekent aan de warmtepomp, of andere warmtebronnen aanboren, zoals stadsverwarming. Nu zit niet iedere consument op dat laatste te wachten; want aangesloten worden op stadsverwarming betekent circa 800 euro per jaar extra op de energienota, aangezien de ACM dit als richtlijn heeft gesteld voor energiemaatschappijen.

De klant betaalt immers niet voor een CV combiketel met stadsverwarming, heeft geen onderhoud, dus mogen de energiemaatschappijen dit aan de klant doorberekenen. Om te besparen op de energienota zijn natuurlijk ook anders stappen te nemen. Sommige huishoudens verwarmen voornamelijk op de airco-verwarming en zetten alleen warmtebronnen als de CV aan wanneer het vriest. Welke verduurzamingsstappen neem je nog meer tegenwoordig?

Zonnepanelen, goed plan nog steeds?

Nederland kent van alle Europese landen de meeste zonnepanelen per inwoner, we hebben de omslag dus goed gemaakt. De terugverdientijd ligt tegenwoordig ook hoog op de aanschaf van zonnepanelen, ze zijn immers goedkoper geworden na de ophef over het salderen. De salderingsregeling blijft voorlopig bestaan, tot opluchting van vele huishoudens. Maar ook voor degenen met elektrische auto’s vormen de zonnepanelen een uitkomst, net als voor huishoudens die relatief veel stroom gebruiken.

Want wie een aircoverwarming/ warmtepomp in huis heeft, is meestal goed gebaat bij het hebben van zonnepanelen. Overtuigd in je eigen situatie om te kiezen voor zonnepanelen? Doe een gratis dakscan op Opper.nu en ontvang een persoonlijk adviesrapport.

Isoleren zorgt voor veel minder warmteverlies

Een goed geïsoleerd huis is belangrijk voor het verminderen van energieverlies en het verlagen van je energieverbruik. Door je woning te isoleren, voorkom je dat warmte in de winter ontsnapt en blijft je woning koeler in de zomer. Er zijn verschillende isolatiematerialen beschikbaar, waaronder glaswol, steenwol en isolatieplaten, die allemaal helpen om de isolatie van je huis te verbeteren.

HR++ glas

HR++ glas (hoog rendementsglas) is een uitstekende keuze voor wie zijn woning wil verduurzamen. Dit type glas is voorzien van een speciale coating die warmteverlies minimaliseert en de isolerende eigenschappen van je ramen verbetert. Door HR++ glas te installeren, kun je niet alleen je energierekening verlagen, maar ook het comfort in huis verhogen, door tocht en koudeplekken te verminderen.

Warmtepomp: verwarming en koeling

Een warmtepomp is een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele verwarmings- en koelsystemen. Door warmte uit de omgeving te onttrekken en deze naar binnen te transporteren, kan een warmtepomp je huis efficiënt verwarmen in de winter en koelen in de zomer. Met een warmtepomp bespaar je niet alleen op energiekosten, maar verminder je ook je CO2-uitstoot. Een airco is overigens óók een warmtepomp.

Thuisbatterijen

Thuisbatterijen zijn een handige manier om de opgewekte zonne-energie op te slaan voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt. Door overtollige energie die overdag wordt geproduceerd op te slaan in een thuisbatterij, kun je deze later gebruiken wanneer je het nodig hebt, zoals ’s avonds of op bewolkte dagen. Hierdoor maximaliseer je het eigen gebruik van zonne-energie en verminder je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet.