Houten vloeren -of het nu parket, laminaat of PVC betreft- kunnen in diverse patronen worden gelegd; zelfs wanneer het om (gedeeltelijke) kunsthout vloeren zoals laminaat en PVC gaat. Vooral in het geval van laminaat valt vaak de keuze voor een verticale plaatsing van de vloerdelen. En dat is jammer!
Ja, het betekent werk aan de winkel bij het kiezen voor een visgraat legging. Maar, eenmaal de keuze genomen, dan heb je ook wat! De visgraat vloer zorgt niet alleen voor een spectaculair effect van je vloer, maar heeft ook iets statigs, deftigs. Of speels. Het is maar net welk type hout (-print) je hiervoor gebruikt. Waar kersenhout grandeur uitstraalt, zal onbehandeld steigerhout de vloer een meer eigentijdse, industriële touch geven.
Het is maar net op welk type vloerdelen je keuze is gevallen. Opvallend is ‘ie echter altijd. Een mooie investering in je woning.
De visgraat vloer leggen
Natuurlijk leg je de visgraat vloer niet zelf. Hier komt vakmanschap, overzicht en kennis aan te pas. Er komen meerdere patronen voor, waarvan de meest gehanteerde de originele ‘visgraat’ en de ‘Hongaarse punt’ zijn (ook bekend als Chevron).
Vakspecialisten kunnen de vloer zowel naadloos (d.m.v. speciale lijm) aan elkaar laten aansluiten, alsook zorgen voor een duidelijke naad. De vloer met wat grovere naad oogt helemaal van deze tijd, vooral wanneer je kiest voor gebruikt hout of ongepolijst hardhout.
Maar ook laminaat en PVC in uiteenlopende kleurschakeringen kunnen voor een verrassend spectaculair effect zorgen.
Een vloer met geschiedenis
De statige visgraat vloer kent een lange geschiedenis die zijn oorsprong vindt in, naar alle waarschijnlijkheid Italië en Frankrijk. Een visgraat vloer wordt veelal geassocieerd met chique, kapitale panden uit vervlogen tijden. Geheel terecht, aangezien de vloer een geschiedenis kent van zo’n 500 jaar en de vloer uitsluitend voorkwam binnen hogere kringen van adel, notabelen, binnen paleismuren en wat dies meer zij.
Renaissance
Als één van de eerste “parketvloeren” diende de vloer te matchen met de bouwstijlen van dat moment. Rond 1550, tijdens de renaissance, kon de klassieke oudheid weer rekenen op een herwaardering (“wedergeboorte”), wat te zien valt aan de bouwstijlen van deze episode. Fijntjes, gedetailleerd, en de hoogte in (richting ‘de hemel’). De vloer mocht niet achterblijven. Vooral in Frankrijk raakte de visgraat vloer bon ton en werd immens populair.
Heden ten dage kunnen we nog steeds pareltjes aan authentieke visgraat vloeren terugvinden, zoals in musea. Maar ook gewoon thuis. Door de moderne, speelse twist past de visgraat vloer in ieder modern, industrieel ingericht huis.