Een oude woning renoveren tot een moderne parel? Zo begin je er aan!

Heb je net een stekje gekocht waar nog best wat renovatiewerk aan is vooraleer het voldoet aan de hedendaagse normen? Dan sta je aan de start van een groot avontuur! Bij de renovatie van een oude woning komt namelijk heel wat kijken. Toch is het ook heel fijn, want als je zelf je woning renoveert kan je zelf ook alle keuzes maken wat inrichting betreft. Je bouwt dus echt aan je eigen stekje. Maar een oude woning omtoveren tot een moderne, hedendaagse thuis, hoe begin je daar nu aan? Lees snel verder om onze beste tips te weten te komen!

Maak een plan en een planning

Wanneer je een volledige woning wilt renoveren, komt daar heel wat bij kijken. Daarom is het belangrijk om op voorhand een duidelijke planning te maken en te bepalen welke zaken prioriteit krijgen en welke zaken pas later moeten gebeuren. Door een overzichtelijke planning te maken vermijd je dat je dingen over het hoofd ziet en zul je tijdens de periode van renovatie minder stress ervaren omdat je een plan hebt. Neem in je planning ook op tijdens welke periode je professionele hulp inschakelt en wanneer niet, dan kun je deze vaklui tijdig contacteren.

Zorg dat de fundamenten van je woning in orde zijn

Vooraleer je kan beginnen denken aan een mooie keuken, badkamer en meubels, is het belangrijk dat de fundamenten van je woning in orde zijn. Voldoet de woning aan de huidige isolatienormen, ligt er geen asbest meer onder het dak, zijn alle waterleidingen en de elektra in orde,…? Het is van groot belang dat je deze zaken allemaal goed nagaat. Je wilt namelijk echt geen nieuwe vloeren of pas geschilderde muren uitbreken, omdat blijkt dat er toch nog verouderde leidingen of asbest onder zitten.

Kies voor een hedendaagse inrichting en toestellen

Om je woning om te toveren tot een echte hedendaagse thuis, is het belangrijk om een verouderde badkamer en keuken te vervangen door een nieuw exemplaar. Ook in de inrichting van je woning kies je best voor een leuke zetel, hedendaagse tafels en stoelen en dergelijke. Zelfs in de accessoires die je kiest kan je best opteren voor moderne raamdecoratie, mooie kaders, een neutraal tapijt en dergelijke.

Vergeet de buitenkant niet

Naast je interieur spelen ook de gevel van je woning en eventueel een tuin of terras uiteraard ook een grote rol. Verwaarloos deze dus niet maar pak ook deze zaken ineens aan. Een tip? Als je een mooi terras of tuin hebt is het heel fijn om deze in je woning te integreren door te kiezen voor horizontale lamellen of glasgordijnen voor je ramen. Zo heb je vanuit je woonkamer, keuken en andere kamers altijd zicht op je buitenruimte en kan het natuurlijk licht mooi binnenvallen.