Renoveren? Dit zijn dé trends van het moment

Van plan om je woning te renoveren? Dan zal je eerst enkele overwegingen moeten maken omtrent de ruimte en het budget dat je voorhanden hebt. Daarnaast spelen persoonlijke voorkeuren in uitstraling natuurlijk een rol. Van multifunctionele ruimtes tot upcycling en de buitenruimte … kijk naar de laatste renovatietrends om hiervoor inspiratie op te doen. Benieuwd wat deze zijn? Dat lees je hier.

1. Duurzaamheid

We leven in de tijd van verduurzaming en bewustwording hiervan. Wanneer je gaat renoveren, houd je dit steeds voor ogen. Natuurlijke materialen zoals bamboe en gerecycleerd hout zijn bijvoorbeeld populair. Rekening houden met duurzaamheid is niet alleen goed voor je woning, maar ook uiteindelijk voor je portemonnee. Want renoveer je op duurzame wijze, dan zal het resultaat namelijk minder snel toe zijn aan vervanging.

2. Multifunctionele ruimtes

Ten tweede speelt het praktische aspect steeds een grotere rol. Flexibel wonen wint namelijk steeds meer aan populariteit. Dit wil zeggen dat een kantoorruimte bijvoorbeeld ook gebruikt kan worden als logeerkamer, of dat een speelkamer kan worden omgebouwd tot een thuisbioscoop. Een stijlvolle manier om ruimte, tijd en geld te besparen.

3. Open ruimtes

Focus tijdens het verbouwen ten derde op het creëren van een ruimtelijk gevoel. Dit is veel prettiger wanneer je slechts een kleine oppervlakte voorhanden hebt en het zorgt voor meer interactie met elkaar. Bij open plattegronden verwijder je dus muren tussen bijvoorbeeld de keuken, eetkamer en de woonkamer. Zorg hiervoor wel dat je werkt met de juiste materialen zoals een werkbank, en een veilige uitrusting.

4. Upcycling

Renoveren wil niet zeggen dat je zaken zo maar moet weggooien, en daarom is upcycling een trend. Hierbij restaureer je oude meubels zodat hun authentieke waarde weer stijgt. Bovendien dragen ze op die manier opnieuw bij aan de uitstraling van je woning. Ook het gebruik van gerecycleerde materialen zoals houten vloeren of vintage tegels zijn momenteel populair. Zorg er natuurlijk voor dat je over de juiste gereedschappen beschikt, zoals werkbanken, zagen, schroevendraaiers, meetlint, krik, bankschroeven etc.

5. Buitenruimte

Onze buitenruimte, de tuin dus, is tijdens de zomer minstens zo belangrijk als binnenshuis. Denk bijvoorbeeld aan het creëren van een gezellige veranda of buitenkeuken. Dit geeft de mogelijkheid om meer te genieten van het groen rondom je huis. Zeker in de zomer, wanneer de temperatuur het aangenaamst is in de avond, zijn sfeervolle buitenruimtes ideaal om te vertoeven met vrienden.