Zo ziet de ideale keuken eruit

Dat een keuken praktisch moet zijn ontdekken sommige mensen pas zodra hij staat. Het belangrijkste bij de keukenindeling is de praktische kant en op de tweede plaats komt pas de indeling op basis van waar iets mooi staat. Heb je te maken met een nieuwe keukenindeling, neem dan de onderstaande aandachtspunten mee. Denk aan de indeling, maar ook aan apparatuur: van koelkasten tot mixers. Op die manier haal je er alles uit.

Nieuwe keukenindeling, hoe bepaal je dat?

Een keukenindeling moet logisch zijn. Daar waar de nieuwe inductieplaat komt, daaronder komt de oven, en wellicht aan de zijkant de magnetron. Het is handig wanneer de wasbak op dezelfde plaats komt als waar de eerdere wasbak stond i.v.m. leidingen en afvoer. Pannen staan altijd in de directe omgeving als waar het koken plaatsvindt, iets wat ook geldt voor keukengerei. Ben je van het flink bakken, dan is een afneembare (tegel of rvs) wand een must.

Kookeiland

Komt er een kookeiland? Denk er dan over na of er ook plek moet zijn om te chillen en hapje en drankje te nemen, of dat dit een echt ‘werkeiland’ wordt, inclusief inductie en wasbak.

De juiste koelkast op de juiste plek

Let er op dat de koelkast niet pal langs de kookplaat geplaatst wordt, of op een zonnige plek komt. Des te meer warme lucht erbij komt, des te meer stroom je koel/vries combinatie zal verbruiken en dat is zonde. Zorg ook dat hij niet in de buurt van een verwarming komt te staan. Let ook goed op de afmeting van je koel/vries combinatie: ben je met een gezin, kies dan echt voor een ruime koelkast, want hoe vaak kom je geen ruimte tekort? Niet voor niets zijn Amerikaanse koelkasten, van prachtig rvs en die ook nog eens ijsblokjes leveren, hartstikke populair.

Geef alles een vaste plek

Ruimte hebben is belangrijk in de keuken, evenals het alles bij de hand hebben wat je nodig hebt. Denk aan kastruimte om al je keukengerei in kwijt te kunnen. Wat vooral van waarde is, is dat je alles een vaste plek geeft. Zo kan je het gemakkelijk pakken en grijp je nooit mis. Zorg ook dat alles wat je nodig hebt in de keuken te vinden is en niet bijvoorbeeld in de bijkeuken omdat je ruimte tekort komt. Weest kritisch wat wel en niet in de keuken moet staan.

Inbouw of losse apparaten?

Een nieuwe keuken uitzoeken is iets fantastisch! Nu kun je knopen doorhakken en kiezen voor inbouw bijvoorbeeld! Zo kun je gewoon kiezen voor zelfs een inbouw koffieapparaat! Laat je goed informeren.

Keukenapparatuur zoals de mixer & airfryer

Je ontkomt niet aan losse keukenapparatuur zoals een airfryer, een mixer, een blender: voordat je het weet staat een groot deel van je aanrecht vol met apparaten. Geen punt, want mooie keukenapparaten zijn ook weer een aanwinst voor de look van je keuken, maar houd er wel rekening mee bij het ontwerp van de nieuwe keuken: zorg dat er voldoende plek is. En moet alles op het aanrecht komen, kun je jezelf ook afvragen. Zo kun je kiezen voor een handige staafmixer, die handzaam is en die je gewoon kunt opbergen in een keukenkastje. Wees dus selectief met wat wel en niet op het aanrecht moet komen uiteindelijk.

Gebruik je maar een paar keer per jaar een airfryer, dan is zijn vaste plek een keukenkast. De blender: laat die maar staan! Oogt altijd mooi en herinnert je eraan om lekkere, voedzame smoothies en zo te maken!