De populairste houtsoorten voor je interieur

Houten meubels zijn erg geliefd en passen goed bij elke stijl van interieurdesign. Of je nu een gezellige landelijke sfeer wilt creëren of een stoere industriële uitstraling zoekt, houten meubels zijn altijd een goede keuze. Maar hoe kies je nu het juiste hout voor jouw specifieke
maatwerk interieurbouw en persoonlijke smaak? In deze blog gaan we praten over de meest voorkomende soorten hout die gebruikt worden voor meubels en we zullen de eigenschappen bespreken.

De afwerking

Er zijn verschillende manieren om hout te behandelen, en dit is ook hoog nodig om het hout te beschermen en de uitstraling van een meubel te verbeteren en te onderhouden. Gelakt hout geeft vaak een meer elegante uitstraling aan een kamer en vergt bovendien weinig onderhoud. Als je bijvoorbeeld kiest voor gezeept hout, moet je wat meer aandacht aan het onderhoud besteden. Dit komt doordat het hout open poriën heeft, wat het hout een natuurlijke uitstraling geeft en lichter maakt, maar dit maakt het hout tegelijkertijd ook gevoeliger voor beschadigingen. Geolied hout daarentegen biedt goede bescherming. Plantaardige oliën laten een subtiele glans achter op het hout en benadrukken ook de houtnerven.

Esdoornhout

Esdoornhout is heel licht van kleur en geeft je kamer snel een frisse en ruimtelijke uitstraling. Het woord esdoorn verwijst eigenlijk naar verschillende soorten hout van de esdoornboom. Niet alle bomen worden groot genoeg om hun hout te gebruiken voor meubels, waardoor
esdoornhout nogal zeldzaam is.

Noten

De op één na populairste houtsoort is noten. Notenhout komt van verschillende soorten notenbomen, zoals de Amerikaanse notenboom (Juglans) en de Europese notenboom (Corylus). Je kunt notenhout herkennen aan zijn warme kleur en mooie, geaderde patronen. Het hout kan een warme en natuurlijke sfeer toevoegen aan een modern interieur, of het kan een ruimte een elegante en luxe uitstraling geven. Notenhout past ook goed in een klassiek interieur, vooral als je het een matte of natuurlijke afwerking geeft. Het is eigenlijk een veelzijdige keuze die goed past bij verschillende stijlen en interieurs, afhankelijk van hoe je het hout behandelt en gebruikt. Het is niet gek dat notenhout de favoriete keuze is voor veel mensen!