Een houten, of houtlook vloer, wat kies ik?

Is jouw vloer aan vervanging toe of ben je een huis aan het bouwen en is het tijd om te kiezen welke vloer je in je nieuwbouw woning wil hebben? Dat kan best een lastige opgave zijn, aangezien er vandaag de dag nogal wat soorten zijn waar je uit kunt kiezen. Alle soorten verschillen sterk in eigenschappen en kosten, dus welke je het beste kunt kiezen is echt afhankelijk van jouw wensen en eisen. In dit artikel vertellen we je welke soorten vloeren er zijn en wat de voor- en nadelen van deze vloeren zijn!

Voor- en nadelen van Laminaat

Een laminaatvloer biedt je een hoop mogelijkheden, zowel qua kleur en stijl van de vloer als qua afmetingen. Of je nu liever smalle planken hebt, breed laminaat of mooie patronen zoals een visgraatvloer. Laminaat is praktisch geschikt voor iedere ruimte in je woning (behalve vochtige ruimtes) en het materiaal is daarnaast een van de meest betaalbare opties. Laminaatvloeren zijn sterke vloeren, er zullen niet snel krassen ontstaan bijvoorbeeld, wat een groot voordeel is als je huisdieren of kleine kinderen in huis hebt.

Anderzijds kunnen laminaatvloeren soms wel te glad zijn voor honden (vooral voor de grote, ouder wordende hond die over minder spierkracht beschikt, kan een gladde laminaatvloer een uitdaging vormen; houd dat in gedachte).

Ten slotte is laminaat makkelijk in onderhoud, het vergt niet meer dan stofzuigen en dweilen. Een nadeel van laminaat is dat het niet goed bestand is tegen water, dus hier moet je goed mee opletten. Er bestaan wel varianten die geschikt zijn voor de badkamer. Daarnaast isoleert laminaat niet super goed en laat het meer geluid door dan andere materialen.

PVC vloeren, een populaire keuze en dit is waarom

PVC vloeren vormen een steeds populairdere keuze. Daar waar men voorheen als alternatief voor houten vloeren voor laminaat koos, is dit tegenwoordig steeds minder het geval door de grote groei van PVC vloeren.  PVC bevat geen hout, maar het is wel verkrijgbaar in een houtlook die bijna niet te onderscheiden is van echt hout.

PVC kan in principe in iedere mogelijke stijl worden gekocht, bijvoorbeeld in een tegellook – dat vormt natuurlijk een groot voordeel! Een PVC tegel kan iedere vorm aannemen die je maar wil. PVC is een materiaal dat langer meegaat dan andere vloeren, zoals laminaat en vinyl. PVC bevat een speciale slijtlaag, hierdoor zijn krassen en slijtage vrijwel onmogelijk. PVC kent een lange levensduur: vaak wel 15 tot 25 jaar.

Ook PVC is makkelijk in onderhoud en kent een goed geluiddempend effect, iets wat het een geschikte keuze maakt voor een appartement of rijtjeswoning. PVC is wel een duurder materiaal dan bijvoorbeeld laminaat of vinyl, maar het gaat dan ook langer mee. Daarnaast is het enorm belangrijk dat er een egale basisvloer onder ligt, anders kan PVC krom gaan trekken.

PVC kun je in plankvorm kopen of verlijmbaar. Verlijmbare PVC is perfect te combineren met vloerverwarming en zorgt voor de minste geluidsoverlast voor de etages daaronder. Je kunt het echter bij verhuizing niet meenemen; iets wat wel kan natuurlijk bij PVC planken.

Warme houten vloeren

Voor sommige woningeigenaren gaat niets boven een écht houten vloer. Hout kent nu eenmaal unieke eigenschappen en oogt altijd gewoon als écht hout. Hout is een sterk en natuurlijk materiaal met een warme uitstraling. Een houten vloer gaat een leven lang mee, wat betekent dat je hem nooit meer zult hoeven vervangen (mits er geen waterschade o.i.d. optreedt). Je kunt er wel voor kiezen om de vloer eens in de zoveel jaren een keer op te laten schuren en opnieuw te laten lakken. Dan zal de vloer er ook weer als nieuw uitzien. Hout is wel een van de duurste materialen die je kunt kiezen voor een vloer, zeker als je voor eikenhout wil gaan. Het is dus een behoorlijke investering. Maar wel een investering die zichzelf op den duur terugverdient!