Bouwpakket trap kopen, is dat goed te doen?

Avond aan avond zien we ‘Kopen zonder Kijken’ op televisie; alle herhalingen op een rij. Maar goh, wat blijft dat smullen! Mooie woning metamorfoses komen langs, waaronder zolderverbouwingen (hoewel in de uitzending van gisterenavond was daar nu net geen budget meer voor). En wat zien we ook vaak langskomen? Een trapmetamorfose. Dit kan betekenen dat er nieuwe traptreden geplaatst worden, of dat er een geheel andere trap komt, met een eventuele trapombouw.

Na het zien van de geweldige metamorfoses kan het gaan kriebelen: is een trapmetamorfose ook bij mij niet haalbaar en kan ik dit zelf doen? Ja, dat kan via een ‘bouwpakket trap’, lees maar mee!

Trap vernieuwen met bouwpakket trap, hoe werkt dat?

Een geheel nieuwe trap kopen als bouwpakket en die dan zelf in elkaar zetten: dat lijkt nogal een klus! Een bouwpakket trap is er voor het vervangen van een opentrap, die van de eerste etage uitkomt naar de begane grond. Veel woningen beschikken nog steeds over doorleefde trappen, die decennia na decennia dienst hebben gedaan. Een simpele lik verf volstaat niet meer, want de trap kraakt en kent vaak slijtage plekken; ook is het materiaal vaak niet meer naar de standaard van deze tijd.

Een trapbouwpakket bestaat uit de gehele trap, maar dan in losse delen. Natuurlijk is er een uitvoerige handleiding aanwezig en montagetips. De opbouw is zeer logisch, waardoor je zult zien dat zelf een trap plaatsen niet heel ingewikkeld is; in de praktijk is het voor de gemiddelde persoon prima te doen, en natuurlijk bespaart zélf plaatsen je het nodige budget bij een trap kopen.

Eigentijdse trappen bij De Vries Trappen

Er valt heel wat te kiezen op gebied van vormgeving van je nieuwe trap. Want met het vervangen van een open trap ontstaat er de mogelijkheid te kiezen voor een ander trapmodel. De meest voorkomende, eigentijdse modellen, zoals te zien op de website van de toonaangevende trappenleverancier De Vries Trappen, zijn de volgende modellen:

  • Steektrap: dit is een rechte trap, dus zonder bochten en draaiingen.
  • Onderkwart trap: hier bevindt zich de draai aan de onderzijde en loopt de trap verder naar boven recht.
  • Bovenkwart trap: hier loopt de onderzijde recht naar boven en is de draai aan de bovenkant, bij het laatste stuk van de trap, aanwezig.
  • Tweekwart trap: hier komen 2 draaiingen in voor, zowel aan onder- als bovenzijde.
  • S-trap: een ruimtebesparende trap met tweemaal een bocht naar links of rechts. Ideaal voor kleine ruimtes.
  • Spiltrap: deze trap kent een 180 graden draai naar links of rechts en is zeer ruimtebesparend.

Aandachtspunten

Iedere trapvorm heeft zijn charme en kent voordelen, zoals ruimte voor een garderobe of kastruimte onder de trap. Het is wel een belangrijk aandachtspunt om goed op te letten bij de bestelling of de beoogde trap ook daadwerkelijk past in de ruimte; meet dit van te voren goed op. Beoordeel daarnaast de trap op zijn functionaliteit en het praktische gehalte. Met jonge kinderen zijn trappen met draaiing vaak beter, zo kijken zij niet direct in een diepte, zoals bij de steektrap het geval is – iets wat ook voor ouderen kan gelden.

Bekijk de collectie doe-het-zelf trappen op de website van De Vries Trappen, en bestel eenvoudig de juiste trap door hem op maat te maken, dankzij het slimme rekenprogramma. Maak je eigen droomtrap werkelijkheid!