Zonnepanelen nog steeds populair, ondanks afschaffing salderingsregeling

Met de afschaffing van de salderingsregeling in Nederland rijst de vraag of het nog zinvol is om zonnepanelen aan te schaffen. De salderingsregeling, die per 1 januari 2027 wordt afgeschaft, stelt eigenaren van zonnepanelen in staat om de terug geleverde stroom aan het net te verrekenen met het eigen verbruik, wat voordeel oplevert.

Het verdwijnen van deze regeling betekent dat eigenaren van zonnepanelen na 2026 minder compensatie krijgen voor de stroom die ze aan het net leveren. Dit roept de vraag op of zonnepanelen nog steeds een rendabele investering zijn. Volgens zonnepanelenleverancier Technisol Energy is dit nog steeds het geval.

De zelfopgewekte stroom zoveel mogelijk gebruiken

Zelfconsumptie van opgewekte stroom wordt steeds belangrijker nu de salderingsregeling wordt afgeschaft. In plaats van te vertrouwen op de terugleververgoeding, kunnen huishoudens en bedrijven hun zelf opgewekte stroom direct gebruiken, waardoor ze minder afhankelijk zijn van het elektriciteitsnet en de bijbehorende kosten.

Thuisbatterijen worden steeds populairder

Om het maximale uit zonnepanelen te halen zonder salderingsregeling, kunnen consumenten investeren in energieopslag zoals thuisbatterijen. Deze batterijen slaan overtollige zonne-energie op voor gebruik op momenten dat de zon niet schijnt. Hoewel batterijen een extra investering vereisen, kunnen ze de zelfvoorzieningsgraad aanzienlijk verhogen en de afhankelijkheid van dure netstroom verminderen.

Dalende prijzen zonnepanelen

Een andere factor die zonnepanelen aantrekkelijk maakt, zelfs zonder salderingsregeling, is de dalende prijs van zonnepanelen en de toenemende efficiëntie van zonne-energiesystemen. De kosten om zonnepanelen te laten plaatsen zijn de afgelopen jaren aanzienlijk gedaald, terwijl hun efficiëntie is toegenomen. Dit betekent dat huishoudens en bedrijven voor een relatief lage investering een aanzienlijke hoeveelheid energie kunnen opwekken.

Daarnaast spelen milieuoverwegingen een belangrijke rol bij de beslissing om zonnepanelen te installeren. Het verminderen van de CO2-uitstoot en het bijdragen aan een duurzame energievoorziening zijn belangrijke drijfveren voor veel mensen. Zelfs zonder de financiële prikkels van de salderingsregeling blijft zonne-energie een schone en hernieuwbare bron van elektriciteit die helpt bij de strijd tegen klimaatverandering. Deze milieuvoordelen kunnen voor veel mensen doorslaggevend zijn bij de keuze voor zonnepanelen.

Stijgende energieprijzen

Op lange termijn kunnen stijgende energieprijzen ook de economische voordelen van zonnepanelen vergroten. Hoewel de directe financiële voordelen van de salderingsregeling verdwijnen, kunnen stijgende elektriciteitsprijzen de waarde van zelf opgewekte stroom verhogen. Door minder afhankelijk te zijn van het net en de bijbehorende prijsstijgingen, kunnen eigenaren van zonnepanelen zich beter beschermen tegen toekomstige energieprijsinflaties.

Tot slot is er de ontwikkeling van slimme energienetwerken en technologieën die het gebruik van zonne-energie kunnen optimaliseren. Innovaties zoals slimme meters, dynamische energietarieven en geautomatiseerde energiebeheer systemen kunnen consumenten helpen om hun energieverbruik beter af te stemmen op de opwekking van zonne-energie. Deze technologieën maken het mogelijk om kosten te besparen en het rendement op de investering in zonnepanelen te maximaliseren, zelfs zonder de salderingsregeling; met andere woorden, slimme apparatuur zorgt voor de planning van het energieverbruik.

Het laten installeren, en het opvragen van een zonnepanelen offerte is juist nu interessant, nu de prijzen voor zonnepanelen onder druk zijn komen te staan. In de toekomst zullen we ze meer dan het nu lijkt nodig hebben.