Vloeren & Interieur

Bij het inrichten van je woning bepaal je eerst globaal de kleuren van je interieur, zoals welke kleur geef je de muren. En.. welke vloer neem je? Voor de sfeer in je woning is een juiste vloer onontbeerlijk! Een vloer bepaalt -indirect- voor een groot deel de sfeer in een woning!

Licht of donker
Lichte vloeren geven een zonnige sfeer aan je woning, donkere vloeren kunnen een interieur klassieker doen ogen. Heb je meubelen die al vrij klassiek overkomen en wil je jouw interieur een modernere-look geven..? Neem lichte vloeren, die uiteraard wel bij jouw huisraad moeten passen. Andersom geldt ongeveer hetzelfde: je hebt een modern interieur (of dit ben je van plan aan te schaffen) en je wilt het geheel klassieker doen ogen.., kies dan voor donkere vloeren.

Vloerbekleding
Daarnaast is voor de sfeer van je woning minstens zo belangrijk: welke vloerbekleding kies je?
Om jouw keuze, hopelijk, iets te vergemakkelijken, zullen wij je enkele tips geven!
Overigens: binnen onze rubriek ‘vloeren & tegels’ lees je nog veel meer over … vloeren.

Vloeren & interieur: welke vloer kies ik?

 • Sfeer: Welke sfeer wil je bereiken in je woning? En welke toevoeging kan jouw vloer aan het interieur geven?
 • Tapijt, wollen tapijt: geeft een warme, huislijke & behaaglijke sfeer. Slijtvast.
 • Tapijt, tapijttegels: warm, modern, fris, speels!
 • Tapijt, overig: warm, naar gelang de kleur: soms oudbollige uitstraling. Kan aan slijtage onderhevig zijn.
 • Linoleumvloer: naar gelang de kleur: zakelijk, hygiënisch, soms kil, niet direct huislijk.
 • Houtenvloer, kurkvloer, parketvloer: van bruin tot donker: warm, sfeervol, authentiek, stijlvol, modern. Een licht houtenvloer kan een fris, speels en ‘Scandinavisch’ effect geven!
 • Laminaatvloeren: gemakkelijk in onderhoud, fris, modern. Kan helaas wel een ‘fineer-look’ opleveren, vooral in combinatie met echt houten meubelen.
 • Betonvloeren: industriele sfeer, modern, opvallend, slijtvast.
 • Tegelvloeren: vele variaties mogelijk en steensoorten, vloerverwarming optioneel. Bijzonder sfeervol & authentiek.

Overweeg ook de volgende punten bij het kiezen van een vloer

 • Kinderen: heb je kinderen, of verwacht je gezinsuitbreiding, dan zijn gladde vloeren zoals bijvoorbeeld laminaat, houten vloeren, linoleum, kurken vloeren en dergelijke een uitkomst; hygienisch en gemakkelijk  schoon te maken. Geen etensresten die je constant uit het tapijt moet schrappen(!) Dat de vloer te glad zou zijn voor -beginnend lopende- kinderen hoeft geen nadeel te zijn; in de winter dragen zij comfortabele, zacht leren pantoffeltjes en in de zomer lopen zij blootvoets over de vloer.
 • Huisdieren: wanneer je huisdieren hebt die over je vloer lopen, dan overweeg je de keuze of je voor hygiëne kiest, of voor een huisdiervriendelijke vloer. Een gladde vloer is vaak niet huisdiervriendelijk; ooit een hond over een laminaatvloer zien lopen/ glijden? Tapijt is in dit geval beter voor je huisdier.
 • Interieur, kachels & openhaarden: Welke vloer past bij jouw interieur? Heb je een openhaard of een kachel? Kies dan liever niet voor vloerbedekking; de kachel of openhaard zal niet goed tot zijn recht komen, het geheel zal oud-bollig ogen. Tenzij je voor gemengde tapijttegels kiest.
 • Interieur, houten meubelen: wanneer je veel houten meubelen hebt en je wilt een vloer met houtpatroon aanschaffen (denk: laminaatvloer, houtenvloer etc.) let dan goed op of de kleuren overeenkomen van de vloer en de meubelen; een licht houtenvloer kan naar velen tinten neigen zoals: zand, beige, rozig, geel etc. Neem altijd een staal mee naar huis. Mocht je de vloer bij een bouwmarkt willen kopen, dan verlenen zij vaak geen stalen; koop in dit geval een pakket (alleen wanneer je overtuigt bent dat dit mogelijk de vloer is die je wilt kopen) – het is een kleine investering, maar dubbel en dwars waard.
 • Patronen: Er is veel mogelijk op gebied van patronen creeëren met vloeren, wanneer je besloten hebt dat jouw vloer een echte eye-catcher moet worden! Dit geldt voor veel vloersoorten: houtenvloeren, tapijttegels, kurkvloeren, linoleumvloeren, parketvloeren …stenenvloeren! Doe inspiratie op!
 • Patroon houtenvloeren: Niet elke winkel toont een m2 afbeelding van hoe een houtpatroon vloer er uit komt te zien (vooral bouwmarkten en outlet-stores bieden pakketen vloerdelen aan zonder afbeelding, je ziet slechts de bovenste plank). Eenmaal thuis, wanneer de vloer is gelegd, kan dit nogal een onaangename verrassing opleveren: wanneer alle vloerdelen bestaan uit houtnerfpatroon aan de zijkant, ontstaat er een patroon van licht – donkere strepen, om en om. Voorkom dit door 1 pakket aan te schaffen en te controleren of de patronen verschillend zijn.
 • Ruimtes verbinden: wanneer je een keuze voor een vloer hebt gemaakt, overweeg dan deze vloer te laten terugkeren in zoveel mogelijk ruimtes, het verbind de woning tot één geheel.

Schoonmaakgemak thuis – www.schoonmaakgoeroe.nl