Toilet plaatsen

Toilet plaatsen: Wil je zelf een toilet plaatsen en een bestaande toiletpot verwijderen, dan kun je om het toilet te plaatsen de volgende richtlijnen hanteren:

Benodigdheden voor het toilet plaatsen
Pijpensnijder, pijpenbuiger, ijzerzaag, waterpas, waterpomptang, rolmaat, steeksleutels, boormachine, schroevendraaier, soldeerbrander en schuurpapier.

 • Afmetingen: Gangbaar is 60 cm ruimte voor de toiletpot. Houd 20 cm ruimte over aan weerszijde van het toilet. De hoogte varieert van 37 cm tot hoogte van 52 cm.
 • Toilet afvoer aanschaffen: Bij het gebruik maken van de bestaande afvoer meet je eerst de ruimte op achter de toiletpot. Lopen de muren hierachter schuin af, dan neem je ook deze maten op. Is de uitlaat van de toiletpot niet zichtbaar, maak hem dan los om na te gaan welke type je nodig hebt.

Toilet verwijderen

Demonteren van toiletpot hoeft niet lastig te zijn..

 • Toiletpot demonteren: Om de toiletpot te demonteren sluit je de kraan van de stortbak, hierna trek je het toilet door. Is er een valpijp, ontkoppel deze dan van de toiletpot. Indien het niet lukt de pijp te verwijderen, dan snijd je hem los.
 • Toiletpot verwijderen: Nu schroef je de toiletpot van de vloer. Je zult hierbij moeten trekken om de toiletpot van de riolering los te koppelen, doe dit voorzichtig want in de stankafsluiter van de toiletpot zit nog water.
  Lukt het niet op de toiletpot te verwijderen dan is stukslaan een alternatief. Plak stevig plakband om de toiletpot, zodat brokstukken niet in de afvoer komen en sla de pot stuk.
 • Afhandeling: Zodra je de pot hebt verwijderd sluit je het riool af; maak de vloer schoon en plak plastic over het gat.
 • Stortbak ontkoppelen: Je maakt de stortbak los en draait de koppeling van de vlotterkraan met reservoir los, houdt de stopkraan hierbij tegen.
  Op een gietijzeren stortbak zit de metalen valpijp vaak vastgeroest. Zaag in dit geval de valpijp door, let er wel op dat de gietijzeren stortbak zwaar kan zijn.

Toilet plaatsen

 • Stortbak plaatsen: Je bevestigt de stortbak aan de muur, monteer de toevoerleiding en de stopkraan. Haal voor het solderen losse delen uit de stopkraan, omdat deze kunnen verbranden.
 • Solderen: Snijd de buis haaks af, schuur bramen weg en maak de binnen- en buitenkant van de buis schoon met een stuk staalwol. Vervolgens smeer je de uiteindes in met soldeervet en schuift ze in elkaar. Zet hier de vlam van de brander op. Wanneer het vet gaat vloeien druk je de soldeerdraad tegen de afsluitnaad, hierdoor vloeit het soldeer naar binnen. Ben je klaar dan maak je na afkoeling de buis schoon met een vochtige doek.
 • Duoblok toilet: wanneer je genoeg ruimte hebt kun je een duoblok toilet plaatsen: de toiletpot en waterreservoir vormen een geheel.
 • Toilet plaatsen: Met een moer en rubberen ring sluit je de pvc-buis naar de toiletpot aan. Plaats het nieuwe toilet boven de afvoer en vink de schroefgaten aan. Boor gaten. Bij het toilet plaatsen op een betonnenvloer gebruik je pluggen.
  Hierna schuif je het afvoermanchet over de uitlaat van de toiletpot, hier kun je wat afwasmiddel voor gebruiken, waarna je de naden waterdicht maakt met siliconenkit.
  Het toilet plaatsen doe je met een waterpas, indien nodig gebruik je stukjes hardboard voor onder de rand. Schroef dit vast. Hierna sluit je de valpijp aan. Bij het plaatsen van een duoblok toilet kun alleen het toilet plaatsen en de watertoevoer te regelen.

Informatie zelf toilet plaatsen