Vaste planten

Vaste planten; geen gedoe met elk jaar opnieuw de tuin beplanten, gewoon de tuin met vaste planten aanleggen; succes verzekerd. Vaste planten hebben natuurlijk als voordeel dat zij elk voorjaar weer opnieuw opkomen. Lees meer…

Wanneer de tuin bewerken?
Je kunt vaste planten het beste in je tuin aanbrengen in het najaar; de planten zullen beter aarden in de tuin en voorbereid zijn op het komende voorjaar. Wanneer je planten in het najaar plant, zullen zij vanuit een sterkere basis terugkeren in het voorjaar.

Grondsoort
De grond in je tuin moet van een enigszins luchtige aard zijn. Klei-achtige grond of harde tuin grond is minder geschikt, het geeft de wortels van de plant minder kans zich goed te ontwikkelen en vocht op te nemen. Zodra je een plant poot, dan besproei je deze met water, zodat de grond rondom vochtig is (en de wortels dus ook). Bemest ten minste een maal per jaar de tuin, bij voorkeur voordat je vaste planten aanbrengt.

Tuinindeling
Bij het indelen van de tuin werk je van achteruit naar voren. Plaats hout planten, zoals bomen en struiken, achteraan. Je kunt de grond hier om heen eventueel bedekken met vaste planten als de Hedera Helix (Klimop).
Zo werk je langzaam naar voren toe, plaats grotere vaste planten in het midden van de tuin. Die plekken waar je ten alle tijden gemakkelijk bij kunt komen, zonder door de grond te hoeven lopen, daar kun je in het voorjaar een seizoensplanten aanbrengen.

Kenmerken vaste planten
De meeste vaste planten sterven, boven de grond, in het najaar af. Onder de grond groeien de wortels echter door en komen zij sterker terug in het voorjaar of in de zomer. Het is niet nodig de takken af te knippen wanneer de plant afsterft boven de grond. Wil je de tuin opknappen doe dit dan in het voorjaar, dode bladeren en takken kunnen altijd nog voor compost in de tuin zorgen.

Meer tuintips? Zie:

Kunststof regenton & houten regenton

Waterpomp & waterput slaan

Hortensia planten & verzorging

Hortensia verzorgen

Hip & nu: de natuursteen tuintafel!

Hoe Rozen verzorgen?

Buxus planten & verzorging

Wanneer snoeien? Snoei kalender!

Kruidentuin onderhouden

Steigerhout Tuinmeubelen

Het Balkon leuk inrichten!

Tuin & Terras inrichten

Bloemstuk maken

Geef een boom cadeau!