Naar Duitsland verhuizen

Naar Duitsland verhuizen kan een hele stap betekenen: naar gelang jouw woon-werk situatie zullen de nodige fiscale zaken mogelijk veranderen. Denk hierbij aan ziektenkosten, pensioen opbouw en verzekeringen, sociale verzekeringen en het vinden van werk. Laat je goed informeren voordat je aan het emigratie proces begint naar Duitsland.

Naar Duitsland verhuizen met kinderen
Naast sociale en fiscale veranderingen zullen er mogelijk een aantal andere zaken zijn waar je mee te maken krijgt, zoals kinderopvang regelen en een school zoeken voor je kind. In Duitsland zijn ook deze zaken weer anders geregeld dan in Nederland, zoals schooltijden, kinderopvang en het onderwijssysteem.

Naar Duitsland verhuizen: acceptatie Duitsers?
Het spreken van de Duitse taal wordt erg belangrijk gevonden door Duitsers. Het geeft niet als je deze niet voldoende machtig bent -men waardeert je pogingen- maar de Duitse taal enigszins machtig zijn is een voorwaarde om geaccepteerd te worden door Duitsers. Over het algemeen zijn Duitsers gecharmeerd van Nederlanders; de Nederlanders worden als losjes en spontaan gezien en daarnaast wordt het Nederlandse accent als grappig ervaren. Een positieve houding dus ten opzichte van Nederlanders. Met name in de grensgebieden zijn er veel gemengde huwelijken tussen Duitsers en Nederlanders, dit maakt de acceptatie nog groter.

Naar Duitsland verhuizen & sociaal netwerk creëren
In provinciale gebieden, zoals de grensstreken van Duitsland, is er vaak een bloeiend cultureel leven en verenigingsleven. Er worden culturele activiteiten georganiseerd, zoals openbare klassieke muziek uitvoeringen e.d. en er is een gevarieerd aanbod van verenigingen. Nederlanders voelen zich over het algemeen prima welkom bij verenigingen. Wil je naar Duitsland verhuizen en daar een sociaal netwerk creëren, dan doe je er goed aan jezelf op te geven voor een vereniging in de plaats waar je woont. Leer mensen kennen.

Omgangsvorm in Duitsland, formaliteiten
In Duitsland gaat het er een stuk formeler aan toe dan in Nederland. Men gaat niet zomaar bij elkaar op de koffie als buren zijnde. Vaak volgt een officiële uitnodiging waarbij men stípt op het afgesproken moment aanbelt. Het wordt ook niet gewaardeerd als jij losser omgaat met deze ‘informele regels’ – tenzij je tot de incrowd behoort. Over het algemeen spreek je de ander aan met ‘Sie’ en geen ‘du’. Tutoyeren mag, mits aangegeven door de ander. Daarnaast is er wel een bloeiend buurtgemeenschapsleven; is een buur (ernstig) ziek, dan wordt er langs de deuren geld ingezameld om gezamenlijk een attentie te kopen bijvoorbeeld.

Duitsers corrigeren elkaar ook naar harte lust. Lijkt jouw hond aanstalten te maken om zijn behoefte -in een goot- te doen, dan nog zullen voorbijgangers je aanspreken. Door een rood verkeerslicht lopen is not-done. Schaatsen mag niet zomaar op natuurijs. De regering heeft dit bepaald en dus houden Duitsers zich hier aan.

Woning verbouwen in Duitsland
Verwacht van Duitse bouwbedrijven niet meer ordentelijkheid dan die van de Nederlandse bouwbedrijven! Ook hier geldt regelmatig afspraken niet nakomen, of zelfs niet op komen dagen. Ga je naar Duitsland verhuizen en wil je de woning verbouwen, dan geldt ook hier weer: bevestig alle afspraken, zoals kosten, materialen en tijdsduur, op papier: door beide partijen ondertekend.

Meer informatie over naar Duitsland verhuizen vind je op:

Woning kopen grens Duitsland

Huizen te koop Duitsland grensgebied

Grensmakelaars & Duitse makelaars

Keuken kopen Duitsland

Informatie over verhuizen naar Duitsland – hypotheek