Aanleg vijvers: grote vijver aanleggen met folie

Aanleg vijvers: Een grote vijver aanleggen met folie is relatief eenvoudig, doch bewerkelijk. Bij de aanleg van vijvers zul je met een paar belangrijke zaken rekening moeten houden. Lees meer…

Een vijver aanleggen kan in principe zowel in het voorjaar (april/mei), als in het najaar (september). Bij aanleg van vijvers in het najaar kan de vijver pas het volgend voorjaar beplant worden.

Een grote natuurlijke vijver aanleggen met folie
Een vijver aanleggen begint met een ontwerp; je kunt de vijver het beste 1/4 schaduwrijk aanleggen, bij voorkeur niet direct naast bomen, in verband met blad verlies wat vervuiling van het water oplevert. Zonlicht bevordert algengroei, evenals stilstaand water, daarentegen zorgen waterlelies ook voor schaduw, wat de algengroei tegenhoudt. Echter, waterplanten kunnen beter niet aan continue waterstroom blootgesteld worden.
Zet op een rij wat jouw vijver wensen zijn. Wil je vissen houden, een waterval creëren? Inventariseer daarnaast welke waterplanten je wilt aanbrengen. De vijver maak je minimaal 45 tot 50 cm diep. Wil je vissen houden (Koi karpers zijn erg populair) dan dien je een relatief diepe vijver te maken (minstens 1,5 m diep) en ruime vijver te maken. Zie afbeelding. Ook zul je in dat geval een goede waterzuiveringsinstallatie moeten plaatsen.

Aanleg vijvers: uitgraven grond
Heb je eenmaal duidelijk welke vorm en grootte de vijver krijgt, dan markeer je met een spade de grond en maakt zo een vijver omtrek. Naar gelang de diepte van de vijver kun je kiezen uit meerdere lagen met een hoek van 25º naar de uiteindelijke vijver bodem. Wil je een ondiepe vijver aanleggen dan maak je twee lagen met een hoek van 25º naar de vijver bodem. Iedere laag kan een afdaling zijn van 20 tot 40 cm, waarbij je uitkomt op een platte vijver bodem. Vanuit daar werk je door naar de volgende laag, zodat je telkens een recht vlak houdt tussen de lagen van zo’n 30 cm. Een diepe vijver aanleggen? Zorg dan dat je met genoeg mensen (3 a 4 personen) de vijver uitgraaft. Zorg eveneens voor een container om grond af te kunnen voeren. Daarnaast is het belangrijk op kabels en leidingen te letten die mogelijk door de tuin lopen.

De vijver aanleggen met folie
Wanneer de vijver eenmaal de juiste vorm heeft, bedek je de gehele vijver met een zandlaag tussen de 5 á 10 cm. Het is een relatief zachte beschermlaag tussen het folie en de ondergrond. Nu kun je het folie over de vijver spannen en laten neerzakken.  Probeer zo min mogelijk over de met folie bekleedde vijver te lopen om lekkage tegen te gaan.

De basis van de vijver met folie is hiermee gereed. Hieronder kun je de volgende stappen lezen voor de afronding van vijver aanleg.

Meer aanleg vijvers:

Helder water in de vijver