Groen dak aanleggen? Subsidie & kosten groen dak

De oplettende voorbijganger is het zeker opgevallen; de Nederlandse daken kleuren langzaam groen! Steeds vaker zijn woningen en gebouwen voorzien van een groen dak. Dan bedoelen wij letterlijk een groen dak; het groene dak is als het ware een tapijt van ‘groen’ op het dak. Niet alleen krijgen woningen en gebouwen hierdoor een bijzonder uiterlijk, een groen dak biedt nogal wat voordelen. Uiteindelijk winnen de ideeen van Hundertwasser dan toch nog terrein! Wil je een groen dak aanleggen? Lees meer…

Voordeel van groene daken
Grote voordelen van groene daken zijn: de groene dakbedekking isoleert veel beter, warmte blijft dus langer in de woning aanwezig. Daarnaast wordt regenwater beter opgevangen door het tapijt van planten en komt er dus minder regenwater in het riool. Groene daken filteren ook meer fijnstofdeeltjes uit de lucht.

Wat zijn de nadelen van groene daken?
Een eventuele lekkage valt lastig te lokaliseren op een groen dak en zal dan ook meer onderzoek en kosten met zich meebrengen dan reparaties aan een gewoon dak.

Een groen dak aanleggen & kosten groen dak
Ten eerste moet worden nagegaan of het dak geschikt is als ‘groen dak’. Hiervoor zal een dak constructie onderzoek moeten plaats vinden; er zijn gemeentes die aan de kosten hiervan bijdragen (informeer bij je gemeente). Is het dak geschikt dan kun je een groen dak aanleggen, mits je geen vergunning nodig hebt. De kosten voor groene daken bedragen al snel € 45,= p/m2.

Subsidie groen dak
Per gemeente is de subsidie bijdrage aan een groen dak verschillend van prijs. Gemiddeld zul je € 25,= p/m2 ontvangen aan subsidie. Voor subsidie van groene daken zul je aan een aantal voorwaarden dienen te voldoen, zoals:

  • Het uitvoerende bedrijf dient een Groenkeur certificaat te hebben (informeer bij je gemeente).
  • Het dak dient veelal tenminste uit 10 m2 te bestaan.
  • Mogelijk een bouwvergunning vereist voor het groene dak.

Welke type groene daken zijn er?& Meer daken & winterklaarmaken tuin