Onze zoektocht naar een huis in Duitsland

Toen de plannen zich eenmaal hadden vastgeklonken in onze hoofden, was er geen stoppen meer aan. De zoektocht naar een huis in Duitsland, nabij de Nederlandse grens, was definitief begonnen.

Een huis in de Zuid Eifel?
Het idee was aanvankelijk een huis in de Zuid Eifel te kopen. Punt uit. De omgeving was er schitterend en het frivole België, met Spa en Malmedy dichtbij, lagen uiterst goed aan te rijden. Op internet struinden wij Scout Immobilien 24 af. Kun je het hier niet vinden, dan vind je het nergens; de grootste Duitse woningwebsite. Maar dan? Je ziet enkele leuke woningen en dan begint het gepuzzel. Het is niet gemakkelijk om vanuit Rotterdam continu op en neer te rijden door-de-weeks. We maakten afspraken met makelaars en probeerden zo goed en kwaad als het kon zo’n 4 woningen per keer te bezoeken; al dan niet van dezelfde makelaar (of Duitse bank). In de Zuid Eifel was het zoeken eigenlijk vrij gemakkelijk. Voor een leuke prijs (rond de € 50.000,=/ € 75.000,=) trof je de leukste woningen. Sommigen hiervan wel 8 kamer woningen. Vaak schattig gelegen. In kleine gehuchtjes of in de natuur.

’s Lands wijs, ’s lands eer
Sommige zaken zijn natuurlijk heel anders geregeld in Duitsland dan in Nederland. We keken niet meer vreemd op van lege keukens (de keuken verhuist mee in Duitsland), of grote olietanks achter het huis (voor het stoken). Ook kwam het voor dat de achtertuin van een woning zo doorliep in het aangrenzende kerkhof. Daarnaast is vooral de oud-bouw in Duitsland soms zó anders dan in Nederland. Sommige oud-bouw huizen kunnen een regelrecht spookhuis-gevoel over zich afroepen, met diepe kelders, krakend ijzeren tuinhekjes uit 1890, en met torentjes als uitbouw. Hmm, very special. Hoewel, partnerlief is er dol op.
Wij kennen deze bouwsels minder in Nederland.

Van krot tot lof
Je vergiste je soms enorm in een huis; dat leuke huis op die foto bleek een regelrecht krot te zijn. Deze ervaringen hebben zich vooral voorgedaan rond Heinsberg, een stuk noordelijker gelegen (ter hoogte van midden Limburg) dan in de Zuid Eifel. Ik blijf het (dan nog maar een keer) zeggen: in de Zuid Eifel kan de ware liefhebber een leuk & voordelig huis kopen, inculsief ruime, ruime tuin. Dat is bij ons wel anders in Nederland. Maar, en dat moet ook écht gezegd worden, wil je noordelijker wonen en toch (nog enigszins) de charme van Duitsland ervaren, dan is de omgeving rond Kleve i-dé-áal werkelijk.

Bad Bentheim is toch ook leuk?
En…  Bad-Bentheim dan? Nee, wij vonden dat een vreselijk saai, nietszeggend dorp, met een klein fort op een heuvel als soort van toeristische attractie pleister. Het enige voordeel wat het had was het kuuroord, maar daarvoor ga je niet in deze saaie boel wonen (vinden wij).