займ на карту займы онлайн на карту займы на карту онлайн моментальный займ онлайн займ онлайн на карту микрозайм онлайн на карту кредит онлайн на карту микрозаймы в интернете онлайн займ на карту моментальный займ

Rook van de openhaard giftig?

Het winterseizoen is aangebroken. Wie omwonenden heeft waarvan men (deels) stookt met de openhaard, kan last krijgen van de openhaard rook. Vaak durft men de buur niet tot de orde te roepen, uit angst een ‘zeurpiet’ gevonden te worden, of om niet intolerant te zijn (‘ieder zijn meug’). Hebt u zelf last? Kaart het dan vooral wel aan bij uw buur. U bent anders degene die hiermee blijft zitten en bij wie de ergernis zich opstapelt.

Maar is de rook die vrijkomt met stoken van de haard nu eigenlijk ongezond voor je, en giftig? ‘Rook is sowieso schadelijk om in te ademen, evenals uitlaatgassen van auto’s’, aldus de heer Kloosterman, van Haardhout.nl. ‘Stook je met de haard, dan komt er fijnstof vrij. De hoeveelheid echter en het schadelijk effect hiervan wisselt in de mate hoe men stookt’. Als iemand het toch moet weten is hij het wel, met zelf 2 openhaarden in het bezit en als jarenlange leverancier van haardhout. Meneer Kloosterman heeft zich verdiept, blijkens zijn inhoudelijke reactie.

‘Te vaak stookt men verkeerd’

‘Het begint al met houtbriketten, die rotzooi moet men gewoon niet stoken. Stook het maar eens zelf, de rook die hierbij vrijkomt is pure aanslag. Ook uit onderzoek is gebleken dat bij briketten giftige stoffen vrijkomen. Ja, ook in de huiskamer, die geur is walgelijk. Een goede stoker houdt rekening met zijn buren, leefomgeving en stookt zuinig, waarbij het vuur doorlopend goed brandend blijft. Woon je in een woonwijk? Verleng dan de buitenkachelpijp met een meter op het dak. Stook je goed, dan zal er minimale rookontwikkeling vrijkomen.

Hoe stook je?

Veel mensen stoken werkelijk compleet verkeerd. Allereerst trekt een schoorsteen pas goed door wanneer deze op volledige hitte raakt. Begin dus rustig met je vuurtje. Maak 2 blokken haardhout aan met aanmaakhoutjes. Zorg dat er voldoende zuurstof bij het hout kan komen. Gebruik nooit ‘brandgel’. Deze rommel gaat vastkoeken in de schoorsteen en kan bij veelvuldig gebruik verstopping veroorzaken in de schoorsteen: het rookkanaal trekt niet meer goed door en er ontstaat een groot gevaar voor schoorsteenbrand. Wij vegen zelf regelmatig schoorstenen; als je ziet wat een rommel er vrij komt als men met ‘brandgel’ werkt… ongelooflijk.

Is het vuur goed aangewakkerd, dan kun je het vuur na een half uur groter maken als je wilt. De schoorsteen is nu goed verhit. Laat het hout nooit ‘smeulen’. Dat is nu precies wat rookontwikkeling produceert, ook je woonkamer kan blauw komen te staan. Gaat het vuur smeulen, dan gooi je er nog een paar aanmaakblokjes/ houtjes bij en een stuk haardhout. Zorg dat het haardhout ‘vrij ligt’, zodat het zuurstof erbij kan. Zorg voor voldoende zuurstof toevoer in je woning, want vuur onttrekt zuurstof uit een ruimte. Zet een bovenraampje open bijvoorbeeld, of een deur op een klein kiertje, of een kattenluik een stukje open.

Koop de juiste houtkachel/ haard

Koop je een houtkachel, of laat je een haard plaatsen, beoordeel deze dan niet alleen op het ‘design’, maar vraag vooraf goed naar de capaciteit van de houtkachel. Wordt het ding te warm, dan gaat het vaak al mis. Men laat het hout wederom smeulen (voor afkoeling), wat weer voor extra rookontwikkeling zorgt. Bij voorkeur koop je een houtkachel. Deze levert meer warmte op dan een haard, waarbij veel warmte verloren gaat; je stookt voor de buitenlucht.

Gebruik het juiste hout om te stoken

Gebruik vooral geen briketten, maar ook geen karton of papier. Hierbij, zeggen de experts, komen de meest schadelijke stoffen en fijnstof vrij. Vuistregel is: hoe meer rook, hoe meer schadelijke stoffen. Zorg dus dat u altijd op de juiste wijze stookt. Gebruik ook vooral geen hout met hars, en gebruik nooit vochtig hout. Vochtig hout gaat sissen en knetteren, zorgt voor rookontwikkeling en brand niet goed. Een drama. Diverse houtsoorten bieden hun eigen karakteristieken voor stoken.

 


Adverteren op deze website

Copyright © 2018 Wonen-interieur.com | Woonideeën, tips & huis inrichting - All Rights Reserved
Powered by WordPress & the Atahualpa WP Theme by BytesForAll. Now with Tutorials & Support

MySmartDeco.nl