Rook van de openhaard giftig?

Het winterseizoen is aangebroken. Wie omwonenden heeft waarvan men (deels) stookt met de openhaard, kan last krijgen van de openhaard rook. Vaak durft men de betreffende buur niet tot de orde te roepen, uit angst intolerant te zijn. Ervaart u zelf hinder? Kaart het dan vooral wel aan bij uw buren. U bent anders degene die hiermee blijft zitten en bij wie de ergernis zich opstapelt.

Maar is de rook die vrijkomt met stoken van de haard nu eigenlijk ongezond voor en giftig? ‘Rook is sowieso schadelijk om in te ademen, evenals uitlaatgassen van auto’s’, aldus de heer Kloosterman, van Haardhout.nl. ‘Stook je met de haard, dan komt er fijnstof vrij. De hoeveelheid echter en het schadelijk effect hiervan wisselt in de mate hoe men stookt’.

‘Te vaak stookt men verkeerd’

‘Een goede stoker houdt rekening met zijn buren, leefomgeving en stookt zuinig, waarbij het vuur doorlopend goed brandend blijft. Woon je in een woonwijk? Verleng dan de buitenkachelpijp met een meter op het dak. Stook je goed, dan zal er minimale rookontwikkeling vrijkomen.’

Wanneer stook je ‘goed’?

Veel mensen stoken werkelijk compleet verkeerd. Allereerst trekt een schoorsteen pas goed door wanneer deze op volledige hitte raakt. Begin dus rustig met je vuurtje. Maak 2 blokken haardhout aan met aanmaakhoutjes. Of ontbrand een houtbriket. Zorg dat er voldoende zuurstof bij het vuur kan komen. Gebruik nooit ‘brandgel’. Het gaat vastkoeken in de schoorsteen en kan bij veelvuldig gebruik verstopping veroorzaken in de schoorsteen: het rookkanaal trekt niet meer goed door en er ontstaat een groot gevaar voor schoorsteenbrand.

Is het vuur goed aangewakkerd, dan kunt u het vuur na een half uur groter maken als gewenst. De schoorsteen is nu goed verhit. Laat het hout nooit ‘smeulen’. Dat is nu precies wat rookontwikkeling produceert, ook de woonkamer kan blauw komen te staan. Gaat het vuur smeulen, dan stopt u er nog een paar aanmaakblokjes/ houtjes bij en een stuk haardhout. Zorg dat het haardhout ‘vrij ligt’, zodat het zuurstof erbij kan. Zorg voor voldoende zuurstof toevoer in je woning, want vuur onttrekt zuurstof uit een ruimte. Zet een bovenraampje open bijvoorbeeld, of een deur op een klein kiertje, of een kattenluik een stukje open.

Koop de juiste houtkachel/ haard

Koopt u een houtkachel, of wilt u een haard laten plaatsen, beoordeel deze dan niet alleen op het ‘design’, maar vraag vooraf goed naar de capaciteit van de houtkachel. Wordt de haard te warm, dan gaat het vaak al mis. Men laat het hout wederom smeulen (voor afkoeling), wat weer voor extra rookontwikkeling zorgt. Bij voorkeur koopt u een houtkachel. Deze levert meer warmte op dan een haard, waarbij veel warmte verloren gaat; u stookt dan vooral voor de buitenlucht.

Gebruik het juiste hout om te stoken

Vuistregel is: hoe meer rook, hoe meer schadelijke stoffen. Zorg dus dat u altijd op de juiste wijze stookt. Gebruik ook vooral geen hout met hars, en gebruik nooit vochtig hout. Diverse houtsoorten en briketten bieden hun eigen karakteristieken voor stoken.