Checklist voor het achterlaten van uw woning wanneer u verhuist

Bent u van plan om te gaan verhuizen? Zorg er dan voor dat u huis schoon en in de juiste staat achterlaat voor de nieuwe bewoner. Dit spreekt misschien voor zich maar er komt toch het één en ander bij kijken. U bent officieel misschien niet meer de eigenaar van de woning maar u kunt wel aansprakelijk worden gesteld als de woning niet in de juiste staat wordt afgeleverd. Kom daarom niet voor verrassingen te staan en doe een volledige controle. Houdt vooral rekening met de volgende punten:

Aandachtspunten

  • Controleer of er nergens glasschade is

  • Maak ook schoon op moeilijk te bereiken plekken

  • Verwijder geen wandcontactdozen

  • Zorg ervoor dat alle leidingen goed functioneren

  • Verwijder gordijnrails en waslijnen (inclusief schroeven en spijkers)

  • Controleer de woning op tocht

Let op glasschade

Glasschade is iets wat snel over het hoofd gezien kan worden. Een klein scheurtje kan al reden zijn dat een raam vervangen dient te worden. Het is niet de bedoeling dat u de toekomstige bewoner met deze kosten opzadelt dus het is verstandig om hier attent op te zijn.

Schoonmaken op moeilijk te bereiken plekken

Controleer ook plekken in uw huis waar u misschien niet regelmatig schoonmaakt zoals bijvoorbeeld kruipruimtes op de zolder en hoog geleden balken of constructies. Mocht er een controle van uw woning worden gedaan en deze plekken als onvoldoende schoon worden beschouwd kunt u alsnog verzocht worden dit schoon te maken.

Wandcontactdozen niet verwijderen

Verwijder geen wandcontactdozen. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken. Als deze ontbreken kunt u verzocht worden om deze weer terug te plaatsen.

Controleer op verstoppingen

Controleer of alle gootstenen en riolering naar behoren werken voordat u de sleutels van uw woning inlevert. Verstoppingen dienen te worden verholpen. Als u problemen heeft met de riolering is het verstandig om een ontstoppingsbedrijf aan te nemen voordat u verhuist.

Alle muren en plafonds in de originele staat achterlaten

Gordijnrails en waslijnen zijn geen onderdeel van de originele staat van de woning. Deze zult u daarom moeten verwijderen. Zorg er ook voor dat alle schroeven, spijkers en haken worden verwijdert. Verwijder ook alle pluggen en dicht alle boorgaten.

Wees voorzichtig met tocht

Tocht kan in sommige gevallen voor condens zorgen. Dit komt vaak voor in de badkamer. Bij vochtvorming kan schimmel op de muur ontstaan. Let daarom extra goed of het badkamerraam geen tocht doorlaat.