Spouwmuurisolatie biedt veel voordelen!

Wanneer je in een huis woont met spouwmuren die niet geïsoleerd zijn, dan kun je hier behoorlijk wat nadelen aan ondervinden. Om te beginnen kan de warmte in huis eenvoudig door de muren ontsnappen. Anderzijds zul je in de zomer last hebben van een erg warm huis. Maar spouwmuurisolatie biedt nog veel meer voordelen. Je leest hier meer over in de volgende alinea’s.

Besparen en ontlasten met spouwmuurisolatie

Zoals in de inleiding aangegeven, kan de warmte in huis eenvoudig door ongeïsoleerde spouwmuren naar buiten ontsnappen. Wanneer er spouwmuurisolatie is aangebracht, zorg dat ervoor dat de warmte veel minder snel het huis verlaat. Dit brengt als voordeel met zich mee dat je dus minder hoeft te stoken en flink op je stookkosten kunt besparen. Deze besparing op de stookkosten is ook gunstig voor het milieu. Je ontlast immers het milieu doordat de verwarming minder vaak hoeft aan te slaan.

Geïsoleerde spouwmuren gaan tocht, kou en schimmel tegen

Een ander belangrijk voordeel van spouwmuurisolatie, is dat lelijke schimmels die in een vochtig huis op de buitenmuren van badkamers kunnen gaan groeien, voorkomen kunnen worden. Daarnaast kunnen vervelende ongemakken, zoals overlast van kou en tocht, vaak worden opgelost door de spouwmuren te isoleren.

Gezondheidsrisico’s van veel vocht in huis worden kleiner

Zoals gezegd kan spouwmuurisolatie een bijdrage leveren aan het oplossen van vochtoverlast. Wist je overigens dat een hoog vochtgehalte binnenshuis gezondheid klachten kan veroorzaken? Denk hierbij aan allergieën, verkoudheden en ademhalingsproblemen.
Voor wat betreft de allergieën, zijn het onder anderen de sporen van schimmels die problemen kunnen veroorzaken. Ook kan een allergie zich manifesteren in de vorm van een loopneus en vele niesbuien.

Vocht en astma

Mensen die astma hebben kunnen onder andere last hebben van een benauwd gevoel, heftige hoestbuien en kortademigheid. Een belangrijke prikkel die dergelijke symptomen kan oproepen is de huisstofmijt. Helaas kan de huisstofmijt zich prima thuis voelen in een warm en vochtig huis. Wanneer je astma hebt, heb je dus nog een extra reden om ervoor te zorgen dat je huis een normaal vochtgehalte heeft.
Concluderend kunnen we stellen dat spouwmuurisolatie enorm veel voordelen met zich mee kan brengen. Daarbij moeten we wel de kanttekening maken dat het isoleren van spouwmuren geen wonderen kan verrichten. Immers, een hoog vochtgehalte los je niet altijd op door enkel je spouwmuren het isoleren. Misschien komt er namelijk ook veel vocht uit de kruipruimte onder je woning. Kruipruimte isolatie aanbrengen kan dit probleem dan oplossen. Echter, het isoleren van de spouwmuur levert in veel gevallen al heel veel voordeel op en is daarom in vrijwel alle gevallen een goede investering!