Vliegen verjagen: hoe doe je dat het beste?

Niets is zo vervelend als vliegen in huis. Ze zijn best nuttig in de natuur, bijvoorbeeld bij het opruimen van kadavers. In huis zijn ze niet alleen irritant, ze kunnen bovendien ziektes verspreiden doordat ze in contact zijn geweest met dierlijke uitwerpselen en vervolgens op de fruitschaal gaan zitten. Vliegen verjagen is dus noodzakelijk in huis. Er zijn verschillende manieren om vliegen te verjagen. Hieronder zetten we ze op een rijtje.

Preventief vliegen verjagen

De allerbeste manier om vliegen te verjagen is uiteraard door te voorkomen dat ze in huis kunnen komen. Met een vliegengordijn in de deuropening en met horren voor de ramen ben je al een eind op weg om te voorkomen dat vliegen, maar ook andere insecten zoals muggen en wespen in huis kunnen komen. Daarmee weer je al heel wat vliegen uit huis, maar ze zijn nog niet weg van je terras of balkon. Bovendien kunnen een vliegengordijn en horren nooit helemaal voorkomen dat er toch ongewenst vliegend gespuis in huis belandt. Daarnaast is het zaak om te voorkomen dat ze voedsel kunnen vinden. Laat dus geen voedselresten achter op het aanrecht en zorg dat verborgen hoekjes achter bijvoorbeeld het koffiezetapparaat goed schoon zijn.

Vliegen verjagen in huis

Om vliegen in huis te verjagen, zijn er heel wat middelen op de markt. De bekendste is wel de ouderwetse vliegenmepper. Een nadeel hiervan is dat er soms lelijke vlekken achterblijven op de wand. Kleefstrips zijn een redelijk alternatief, maar het ziet er niet erg smakelijk uit als ze vol zitten met vliegen. Bovendien moet je ze regelmatig vervangen. Spuitbussen zijn ook een goedkoop alternatief, maar dan bestrijd je vliegen met chemische middelen en dat kan van invloed zijn op het leefklimaat in huis voor je andere huisdieren.

Het wondermiddel: elektronisch vliegen verjagen

Elektronisch vliegen verjagen lijkt nog de meest efficiënte manier om vliegen in huis te vangen. Voor particulieren is een elektrische vliegenmepper of een kleine vliegenlamp al een heel goede oplossing. De elektrische vliegenmepper ziet eruit als een tennisracket. Hiermee geef je de vlieg een stroomstoot die voor vliegen en muggen dodelijk is. Daarnaast zijn er apparaatjes verkrijgbaar die je in het stopcontact kunt steken. Deze verspreiden een geur die voor vliegen en muggen zeer onaangenaam is, maar die wij niet kunnen ruiken.

Laat ze tegen de lamp lopen

De vliegenlamp is een doeltreffende en hygiënische oplossing om vliegen en muggen uit huis te weren door ze letterlijk tegen de lamp te laten lopen. Deze lampen werken met ultraviolet licht en verspreiden een kleine hoeveelheid CO2, dat muggen aantrekt. Muggen worden aangetrokken door licht en ze gebruiken CO2 om menselijke adem op te sporen. Als ze in de buurt van de lamp komen, lokt het CO2 de muggen de lamp in en kunnen ze daar vervolgens niet meer uit. Er zijn verschillende soorten vliegenlampen in de handel: lampen waarin vliegen worden geëlektrocuteerd, lampen met een kleefplaatsysteem en lampen met een aanzuigsysteem.

Vliegenlampen met hoogspanning

Vliegenlampen met hoogspanning zijn misschien wel de bekendste vliegenlampen. Vliegen en muggen worden aangetrokken door het UV-licht in de lamp en worden geëlektrocuteerd zodra ze contact maken met het hoogspanningsrooster. Onderin het apparaat staat een bakje waarin de dode vliegen worden opgevangen. Een nadeel van vliegen en muggen op deze manier vangen is het knetterende geluid op het moment dat een insect het hoogspanningsrooster raakt en het risico op uiteenspattende vliegen. Vanwege de strenge hygiëneregels mogen deze lampen in de horeca niet meer worden gebruikt.

Vliegenlampen met kleefstrips

Bij vliegenlampen met kleefstrips heb je dat knetterende geluid niet. Deze hebben ook UV-lampen en hebben aan de binnenkant kleefplaten met een stof die vliegen aantrekt. Vliegen en muggen die op de kleefplaat belanden, blijven vastplakken. Daarmee is deze methode om vliegen te verjagen niet alleen geluidsstil, maar ook veiliger omdat er geen hoogspanning wordt gebruikt. De kleefplaten zijn eenvoudig te vervangen. Deze manier wordt tegenwoordig veel in de horeca gebruikt.

Vliegenlampen met aanzuigsysteem

Een vliegenlamp met aanzuigsysteem lokt vliegen en andere insecten met een UV-lamp en soms met een lokstof. Zodra ze voor het apparaat vliegen, worden ze naar binnen gezogen door een propeller en vervolgens in een opvangbakje vallen. Het bakje kan eenvoudig worden geleegd bij het afval. Net als de kleefstripmethode is een vliegenlamp met aanzuigsysteem geschikt voor gebruik in de horeca.

Buiten vliegen verjagen

De tuin aantrekkelijk maken voor vogels is een slimme manier om vliegen te verjagen. Vogels zijn dol op vliegen, die een belangrijke voedingsbron vormen voor onder meer eiwitten. Zo kun je op een heel natuurlijke manier vliegen verjagen uit de tuin. Voor hardleerse vliegen kun je in de tuin of op het balkon een vliegenzak ophangen. Hierin zit een lokstof die actief wordt als er water op komt. Voor buiten zijn er ten slotte ook waterbestendige vliegenlampen verkrijgbaar.
Benieuwd naar de mogelijkheden? De beste prijzen van diverse aanbieders vind je op de website Vliegen-verjagen.nl