Zadelkruk; wat is het en waar dient het voor?

Herken je het moment dat je een object ziet staan, maar dat je de naam van het object niet weet? De kans is aanwezig dat dit voor kan komen bij een zogeheten zadelkruk. Het meubelstuk waar een arts of tandarts op zit, heet een zadelkruk. Wist jij dat?

Een zadelkruk is een uitermate handig product en biedt vele voordelen. Om de zadelkruk volledig te kunnen omschrijven, zoomen we eerst in op de vraag ‘Wat is een zadelkruk?’.

Wat is een zadelkruk?

Een zadelkruk is een rol kruk op wieltje. De benaming zadelkruk heeft betrekking op de vorm van het zitvlak. Het zitvlak is namelijk een ergonomisch vormgegevens zitting; deze zitting biedt veel steun en biedt veel comfort.

Onder aan de kruk zitten meerdere wieltjes, waardoor je je gemakkelijk kan verplaatsen. Door het fijne zitvlak kan je bovendien de gewenste zitpositie verkrijgen. Het zitvlak is ergonomisch vormgegeven, waardoor onder andere je zitvlak en je bekken de nodige ondersteuning krijgen.

Bij een zadelkruk kan je een rugleuning hebben, maar dat is zeker niet in alle gevallen standaard. Er bestaan ook zeer veel zadelkrukken zonder rugleuning.

Een van de voordelen van een zadelkruk is het feit dat er meerdere wieltjes onder zitten. Dit zorgt ervoor dat je op alle soorten ondergronden prima gebruik kan maken van de wieltjes.

Waar dient een zadelkruk voor?

Een zadelkruk is met name bedoeld voor mensen die op een dag veel zitten en daarbij ook nog veel moeten bewegen, opstaan of verplaatsen. Door de vorming van het zitvlak van een zadelkruk kan je gemakkelijk alle kanten op, terwijl je op de kruk blijft zitten. Je ziet daarom zadelkrukken bij een huisarts, bij een tandarts en bij een receptionist terug. Deze beroepen vereisen veel zittende tijd en daarbij ook nog veel beweging.

Met een zadelkruk is het bewegen een fluitje van een cent. Je kan de zadelkruk de gewenste richting opsturen met je benen, terwijl je zelf comfortabel en prettig zit. De wieltjes zorgen ervoor dat je de juiste kant op gaat en vervolgens kan je weer simpel terug naar de plek van oorsprong. Een huisarts kan bijvoorbeeld prima met een zadelkruk van de patiënt naar de kast met apparatuur rijden. Vervolgens legt hij deze afstand ook weer gemakkelijk af terug naar de patiënt toe. Uitermate handig, soepel en goed voor de gezondheid.

Een zadelkruk is dan ook bedoeld om de lichamelijke ongemakken te beperken. Mensen die tijdens hun werk veel zitten, leven niet al te gezond. Het zitten heeft namelijk een behoorlijk negatieve impact op het menselijke lichaam. Voor onder andere de gewrichten en spieren is zitten absoluut niet bevorderlijk.