Leren schort schoonmaken en onderhouden

Als het aankomt op professionele horecakleding, naar HACCP regels, dan zouden we uitsluitend textiele keukenschorten gebruiken. Deze zijn sterk en vochtafstotend, maar niet per definitie hittebestendig. Op het moment dat je jezelf dreigt te branden aan iets, zoals tijdens een barbecue, dan is er wat ons betreft maar één type keukenschort wat daadwerkelijk beschermt: het leren keukenschort.

leren keukenschort
Lederen accessoires. Afbeelding: Witloft.nl

Leren schort heeft smoel

Menig mannenhart klopt er sneller van: het leren schort, inclusief alle bijkomstige accessoires. Toegegeven: de buitengewone hoogwaardige kwaliteit van soepel runderleer, in combinatie met de robuuste look van zowel schort als accessoires, maakt dit tot een heus mannengadget.

Zou je niet beter weten, dan lijkt de man in zijn lederen schort, met zijn messenrollen, etuis en riemen zojuist te zijn teruggekeerd uit de savanne, waar hij zelf zijn eigen wild heeft gevangen. Maar niets is minder waar.

Dit set schaf je niet aan voor de look; het is er voor de man die kwaliteit weet te waarderen en die extra dimensie wil geven aan zijn barbecue skills, of het bereiden van wild voor de hele familie. Inhoud geven aan bak- en braadtechnieken op adequate en veilige wijze: daar draait het allemaal om.

Timmerwerkplaats & Barbiershop

Maar er is meer: leren schorten worden ook gebruikt in (timmer-) werkplaatsen. Zelfs in barbiershops kom je leren schorten tegen. Het leren schort is terug van weggeweest onder een hernieuwde waardering en dat is een mooie zaak.

Schoonmaak en onderhoud leren schort

Hoe reinig je een leren schort en zorg je voor het juiste onderhoud?

  • Maak ten eerste een leren schort nooit met ruim water schoon.
  • Vanzelfsprekend mag het nooit in de wasmachine gestopt worden.
  • Zodra leer nat is geweest kan het keihard, als ware het een kartonnen doos, opdrogen. Nooit doen dus.
  • Je kunt een licht-vochtige microvezeldoek gebruiken om het vuil te verwijderen.
  • Geen schoonmaakmiddelen gebruiken, alleen wat water.
  • Behandel het leren schort tevens na intensief gebruik met ledervet.
  • Hoe werkt dit?
  • Smeer het schort in met ledervet d.m.v. een doek; wrijf het er oppervlakkig in.
  • Gebruik niet teveel, maar ook niet te weinig vet; het vet mag niet op het leer liggen, maar moet erin getrokken zijn.
  • Laat het vet nu een half uur intrekken.
  • Vervolgens neem je een matig zachte schoenenborstel en borstel je het schort op tot het glanst!

Is deze procedure teveel werk voor je, voer het dan eens per kwartaal uit. Of behandel het schort op het moment dat je het niet veel meer zult gebruiken (na afloop zomerseizoen bijvoorbeeld). Leer mag een mooie behandeling krijgen wanneer het weer voor even ‘de kast ingaat’.

Vettigheid is niet erg

Maar hoe zit het met vetspetters. Is dat niet een issue als het aankomt op lederen producten? Je zou het denken, maar niets is minder waar. Wanneer een leren schort is behandeld met ledervet, dan krijgt vettigheid veel minder grip. Ook overige etenswaren, als vettige sauzen, of kleurig rauwkost (rode bieten!), kruiden (kerriepoeder!), krijgen minder grip op het lederen schort zolang het behandeld is.

Een lederen schort moet leven. Wat houdt dit in? Je zult ontdekken dat waarschijnlijk al tijdens het eerste gebruik het lederen schort het zwaar te verduren krijgt. Vuil, vet en misschien zelfs wel een brandplekje kan het oplopen. Is dit erg? Nee, een doorleefd uiterlijk hoort bij een leren schort.

Naar mate je het schort vaker gebruikt zul je merken dat het leer steeds soepeler wordt. Vergelijk het met het dragen van schoenen; deze voegen zich naar je voeten en worden steeds soepeler. Zo is het ook met het leren schort.

In alle soorten en maten

  • Leren schorten zijn voor praktisch ieders postuur geschikt. Doordat het over verstelbare banden beschikt is het af te stemmen op ‘kort – lang – breed – smal’. Alles is mogelijk.
  • Leren schorten zijn te bestellen in vele natuurlijke teinten, van lichtbruin tot mosgroen en alles wat daar tussenin zit!
  • Wil je een mooi bedrijfslogo of je eigen naam terugzien op het schort? Behoort ook tot de mogelijkheden.

 

— Advertorial —