Verschil tussen warmtepompdroger en condensdroger

Veel huishoudens maken gebruik van een wasdroger. De meest voorkomende wasdroger is de luchtafvoerdroger (waarbij de lucht buitenshuis wordt geblazen). De condensdroger daarentegen kent geen afvoer naar buiten en vangt het vocht op in een tankje wat leeggegoten moet worden. In opmars is op dit moment de warmtepompdroger. Maar wat zijn nu eigenlijk de verschillen?

Verschil warmtepompdroger en condensdroger

Er bestaan diverse verschillen tussen de warmtepompdroger en de condensdroger.

Ten eerste op technisch gebied werken beiden anders; de warmtepomp hergebruikt warmte, wat omgezet wordt in vloeistof en waarbij het proces van drogen zich eindeloos herhaalt.
Hierbij gebruikt de warmtepompdroger aanzienlijk minder stroom (tot zo’n 50% minder stroom) ten opzichte van de condensdroger.
Aanschafprijzen verschillen eveneens. De warmtepompdroger is verkrijgbaar vanaf circa € 350, waar de condensdroger al vanaf zo’n € 200 te koop is.
De warmtepompdroger is aan te raden bij wasgoed wat lichtvochtig uit de wasmachine komt, wat op dat moment ca. 6 kg weegt en waarbij er vaker dan 4 wassen per week worden gedroogd via de wasdroger.
In dat geval zal de warmtepompdroger na ongeveer 5 jaar dezelfde kosten hebben bedragen (aanschaf en energieverbruik) als de condensdroger. Na het 5e jaar begint het voordeel te wegen van lagere energiekosten.
De warmtepompdroger kent een geschatte levensduur, bij gebruik zoals hier eerder omschreven, van zo’n 8 jaar (dit wordt als uitgangspunt gehanteerd).
Het is niet lastig om na te gaan of wasgoed zo’n 6 kg (vochtig) weegt, wie een grote wastrommel gebruikt mag er op rekenen dat dit het geval is.

Energieverbruik warmtepompdroger vs condensdroger

De warmtepompdroger gebruikt ca. 1200W (ca € 0,32/uur), tegenover de condensdroger die ca. 2700W (ca. € 0,68/uur) per uur gebruikt. Dit zijn geschatte waardes, aangezien er verschillen bestaan tussen energiezuinigheid (A+++, tot B/ C).

Uiteindelijk komt het er op neer dat de warmtepompdroger op de lange termijn voordeliger is (na zo’n 5 jaar) bij intensief gebruik (vanaf 4 droogbeurten wekelijks).
Let wel altijd op dat filters goed gereinigd worden na iedere droogbeurt; zo niet dan kunnen wasdrogers minder goed drogen en zullen zij (soms veel) langer moeten werken om de was droog te krijgen.

Meer informatie over: