Er bestaan 2 type binnendeuren; de binnendeur in opdek en de stompe deur. Voor wie beide termen niets zeggen, vertellen wij graag de verschillen.
De verschillen tussen de binnendeur in opdek en de stompe deur zijn als volgt:
- Daar waar de ene deur “in” het kozijn valt (de stompe deur), rust de andere deur (opdek) tegen het kozijn. Nieuwbouw woningen worden tegenwoordig voornamelijk voorzien van binnendeuren in opdek. Een stompe deur wordt daarentegen eerder in oude woningen aangetroffen.
Wat is de beste keuze: opdek- of stompe binnendeur?
Waarom zou de keuze voor een binnendeur op stomp of opdek vallen? Ontdek hier de voor- en nadelen van beide type binnendeuren.
- Tocht: u kent vast wel het ‘gerammel’ van binnendeuren bij tocht in huis. De ene deur is hiervoor gevoeliger dan de andere deur. Een opdek binnendeur staat er om bekend minder tochtgevoelig te zijn.
Tip: mocht de opdek binnendeur op den duur toch rammelen bij tocht, dan is dit relatief gemakkelijk op te lossen door aan de binnenzijde van de deur, aan de randen die het kozijn raken, enkele doorzichtige kleine rubber-nopjes te plakken: zo hebt u nooit meer tocht gerammel en nooit meer een knal wanneer iemand de deur te stevig dicht doet. - Gemakkelijk bevestigen: ook hier wint de opdek binnendeur het van de stompe binnendeur. Er wordt vaak gekozen voor een opdek binnendeur omdat hier minder maatwerk bij komt kijken; zolang de afmetingen juist zijn, past deze deur gemakkelijk en is relatief eenvoudig te bevestigen.
- Geen klemmende binnendeuren: houten binnendeuren kunnen reageren op vocht en droogte. Bij vocht kan het hout gaan uitzetten, waar het bij droogte kan krimpen.
- Hoewel het om minimale waardes gaat, maakt een uitzetting van 1 mm omtrek al een groot verschil; de deur gaat klemmen. U zult het vast wel eens gemerkt hebben dat bij vochtig weer (en weinig stoken) de binnendeur ineens steeds meer begint te klemmen; het houtwerk zet uit.
Indien u kiest voor een opdek binnendeur hebt u van dit fenomeen geen last meer. De deur valt immers buiten het kozijn.