5 keer niet te missen tuingereedschap

Heerlijk ontspannen tuinieren is een mooie manier om vrije tijd op een aangename en nuttige manier door te brengen. Het resultaat mag er dan ook zijn! Om echt plezier te hebben tijdens het klussen moet je uiteraard wel de juiste gereedschappen hebben. Hieronder staat de basis die je nodig hebt en wat bijbehorende tips.

1. Snoeischaar

Een beetje tuinman, ook als hobbyist, kan niet zonder een snoeischaar. Kies voor een model dat goed in de hand ligt en dat stevig en scherp is. Hiermee kost snoeien minder kracht en je zorgt ook dat de snoeiwonden bij planten en struiken minder groot worden.

2. Spade

Een spade met een rond blad gebruik je om grond af te voeren. Wil je sleuven graven dan is een rechte spade geschikt. Tegenwoordig zijn er ook stelen van glasvezel te koop die veel sterker zijn dan de houten exemplaren. Als je flink met de spade aan de slag moet, is dat zeker het overwegen waard.

3. Hark

De tuinhark heeft sterke en harde tanden. Hiermee kan je grond gelijk trekken en egaliseren, kluiten kan je loshaken en bijeenharken van grover materiaal is ook mogelijk. Een gazonhark heeft lange tanden, die geplooid zijn op het einde. Deze is bedoeld om bladeren etc. bijeen te harken. Kies bij voorkeur voor een ergonomische steel en hoogwaardige en duurzame materialen.

4. Grasmaaier

Als je een grasveld in de tuin hebt, zijn er vele zaken die bepalen welke grasmaaier daarvoor geschikt is. Er zijn vele testen gedaan om de beste grasmaaier te bepalen voor iedere tuin. Kies voor wat het beste bij jou en je tuin past. Hou hierbij zeker ook rekening met de hoeveelheid tijd die jij beschikbaar hebt voor dit klusje. Een mooi gazon is zeer afhankelijk van de inspanning die in het maaien wordt gestopt. En je weet vast uit ervaring dat maaien altijd moet gebeuren op momenten dat jij andere plannen hebt.

5. Accu kettingzaag

Als je een wat grotere tuin hebt met forse struiken en bomen is een snoeischaar of boomzaag vaak niet voldoende voor het echte werk. Daarvoor gebruik je de kettingzaag. Waar vroeger het vaak lastig was om met een snoer op de juiste plaats te komen, is dat probleem opgelost door de accu kettingzaag. Zeker op het gebied van accu’s heeft de tijd niet stil gestaan en je kan nu een accu kettingzaag kopen die voldoende kracht heeft voor het zwaardere werk en waar je ook met één lading flink wat tijd kunt blijven doorwerken. Ook hier is er voor ieder soort tuin het juiste gereedschap te vinden.

Wees zuinig op je gereedschap

Tuingereedschap kan vele jaren meegaan als jij het op de juiste wijze onderhoudt. Het is vaak zo verleidelijk om na het klussen het schoonmaken en onderhoud nog even uit te stellen. Ook in deze tijd van hoogwaardige en duurzame materialen verleng je de levensduur van je gereedschap door het tijdig schoon te maken en te onderhouden. Er zijn diverse handige hulpmiddeltjes in de handel om ook het onderhoud efficiënt aan te pakken. Zorg ook altijd voor een goede en niet vochtige plaats om je gereedschap op te bergen.