Hoe werkt een mobiele airconditioner?

Mobiele airco. Hoe handig is 'ie?
Mobiele airco. Hoe handig is ‘ie?

Ten eerste is mobiel in onze taal iets anders dan het idee van een fabrikant van mobiel. Hoewel je deze units zonder aanpassingen aan het gebouw kunt installeren, wil je er niet een van kamer naar kamer slepen zoals je dat met een ventilator doet.

Mobiele airco’s zijn zwaar en wegen soms tot 40 kilogram, terwijl ze ook niet altijd gemakkelijk te manoeuvreren zijn en moeten met de meegeleverde kit aan je raam worden gemonteerd. Dit is het geval bij een airco met slang, maar je kunt ook kiezen voor een airconditioner zonder slang. 

Hoe werkt een mobiele airco?

Mobiele airconditioners werken in principe op dezelfde manier als  ingebouwde airconditioning: warme en vochtige lucht aanzuigen, koelen en ontvochtigen en terug de kamer in blazen. Modellen met één kanaal, met een kanaal aangesloten op een raam om warmte uit de kamer te laten ontsnappen, kunnen zeer effectief zijn in het koelen van het grootste deel van de kamer, maar ze zuigen de lucht uit de kamer om deze te koelen en ventileren een deel ervan buiten.

Hoe efficiënt is de mobiele airco?

Het afvoeren van de warme lucht naar buiten via het kanaal resulteert in een netto luchtdrukverlaging, waardoor er meer warme lucht vanuit de rest van het huis de kamer in wordt gezogen. De mobiele airconditioner wordt dus geconfronteerd met een voortdurende strijd om de kamer te koelen. Draagbare units zijn binnenshuis ook luidruchtiger dan de meeste split-systemen, die het voordeel hebben dat het meest luidruchtige onderdeel, de compressor, zich buiten bevindt. Dus hoewel ze handig en vaak relatief goedkoper zijn dan split-systemen, zijn mobiele apparaten met één kanaal niet zo effectief of efficiënt.

Techniek achter de mobiele airco

De warmte die aan de lucht wordt onttrokken, wordt afgevoerd via een luchtkanaal dat je in een open raam installeert. Ook condenseert de unit tijdens het koelen water uit de lucht. Meestal wordt dit opgevangen in een tank of afgevoerd in een buis. Veel modellen zullen het water gebruiken om te helpen bij het koelen, wat kan helpen bij de algehele energie-efficiëntie en de noodzaak om het water te legen of af te tappen, te verminderen. Drogere lucht voelt comfortabeler aan en versterkt het verkoelende effect. Er wordt meestal een ontluchtingsset meegeleverd, zodat je de opening rond het kanaal kunt dichten om te voorkomen dat de koele lucht ontsnapt.

Lawaaierig; let op aantal decibellen

Draagbare airconditioners maken vaak veel lawaai op hoog vermogen, experts hebben ze in sommige gevallen op meer dan 67 dB op volle kracht gemeten. Dat is luider dan een normaal gesprek. Daarom is het verstandig om bij het kopen van een mobiele airco te letten op het aantal dB dat het produceert. Bij de mobiele airco 12000 BTU ligt dit bijvoorbeeld op 65 dB, maar je hebt ook stillere exemplaren die een geluidsniveau hebben van circa 45 dB. Dit is dus veel lager en kan daardoor gebruikt worden terwijl je een gesprek voert met iemand, terwijl je zo’n stille airconditioner ook aan kunt laten staan gedurende de nacht aangezien je alsnog kunt slapen.