Heel veel meubelen zijn eigenlijk zelf te maken, mits je over diverse zagen en de juiste overige materialen beschikt. Zo zijn ook badkamermeubels zélf te maken! Is het lastig? Wanneer je helemaal geen kluservaring hebt kan het even doorbijten zijn. Maar hoe begin je? En waarom zou je eigenlijk? Hierover lees je meer in dit artikel ter inspiratie.
Waarom DIY badkamermeubels maken?
Het idee ontstaat vaak vanzelf; doordat reguliere showrooms vaak dezelfde type badkamermeubelen verkopen, is het soms lastig te slagen voor iets wat echt naar jouw wens is. Maar de reden kan ook een praktische kant hebben; misschien heb jij een heel kleine badkamer, waar je geen geschikt meubel voor kan vinden door de afmeting. In dat geval kun je er voor kiezen het zelf te maken. En dan is er nog het budget; hoogwaardig en bijzonder design mag meestal wat kosten. Voor hetzelfde geld maak je dit gewoon zelf. Zo kun je je natuurlijk laten inspireren in showrooms.
Welke materialen zijn eigenlijk geschikt?
Badkamers zijn vochtige plekken, hier dien je dus rekening mee te houden in je ontwerp. Zo kun je het beste voor RVS kiezen, steen, en watervast multiplex binnen je ontwerp. Van watervast multiplex kun je een tafelblad maken, deze kun je optioneel inleggen met mooie kleine stenen naar keuze. Wil je een buizenconstructie maken, dan kies je voor RVS steigerbuizen. Maak je een houten constructie, dan kun je hiervoor het beste tropisch hardhout gebruiken wat goed vochtbestendig is. Overige houtsoorten komen hiervoor minder in aanmerking.
Hoe ga je aan de slag?
Heb je zelf nog bouwmaterialen liggen waar je best iets leuks van zou kunnen maken? Dit is alvast een leuk begin. Meet in je badkamer de gewenste afmeting op. Hoe groot mag/ moet het meubel worden? Komt er een wasbak en afvoer? En welke materialen moeten er in verwerkt worden? Wil je een badkamermeubel maken met lades zonder wasbak? Jij bepaalt.
Zodra je jouw wensen op een rijtje hebt schets je het ontwerp. Wanneer er iets op papier is komen te staan naar wens, dan teken je een ‘bouwkundige’ tekening, voorzien van de exacte afmetingen en materialen. Bij praktische iedere bouwmarkt kun je de materialen kopen die je nodig hebt. Ben je handig, dan heb je vast zelf al het nodige gereedschap in huis, of je leent het van iemand.
Of toch uitbesteden?
Ben je echter bang dat het zelf in elkaar ‘knutselen’ van een badkamermeubel iets te hoog gegrepen is, dan kun je altijd nog een goedkope aannemer inschakelen. Op het moment dat jij je bouwtekening en materialen in huis hebt, en je hebt besproken met de aannemer wat de bedoeling is, kan hij binnen enkele uren voor jou je DIY badkamermeubel in elkaar zetten en monteren. Lokale kleine aannemers zijn gemakkelijk in te schakelen voor dergelijke klussen, dus schroom niet en neem gewoon contact op bij twijfels over je eigen technische vermogen!