Heeft de kruipruimte isoleren zin?

Is het isoleren van de kruipruimte eigenlijk wel zinvol? Jazeker, het isoleren van uw kruipruimte brengt een heleboel voordelen met zich mee. U zult merken dat de temperatuur in huis aangenamer wordt, het gevolg hiervan is dat de energierekening zal dalen, daarnaast zal uw vloer niet aangetast kan worden door vocht of schimmels. Doet u dit niet, dan is de kans op een onaangename temperatuur of het aantasten van uw vloer vele male groter. Een goed geïsoleerd huis, waarbij spouwmuren, kruipruimtes en de vloeren geïsoleerd zijn, houdt warmte veel langer vast.

Welke vloerisolatie kies ik?

Er bestaan verschillende mogelijkheden om de onderkant van de vloer te isoleren, of de bodem van de kruipruimte. Welke vloerisolatie kruipruimte methodes bestaan er zoal?

 • EPS-korrels (deze komen op de kruipruimte vloer)
 • Steenwol/ glaswol isolatie
 • Harde platen van hout, pur, of kurk
 • Thermo kussentjes

In het geval van bodemisolatie zal er een laag EPS-korrels over de bodem van de kruipruimte verspreid worden van wel 25 cm dikte.

Isoleren van de kruipruimtes brengt veel voordelen met zich mee, zoals:

 • Een aangenamere temperatuur in huis
 • Geen schade aan uw vloer door vocht of schimmels
 • Gezonder binnenklimaat, vocht trekt ongedierte aan en huisstofmijt
 • Minder stookkosten, dus een lagere energierekening
 • Geen tocht meer aan uw voeten

Op de begane grond van een pand kan er vaak sprake zijn van vochtigheid. Uiteindelijk kan dit zelf leiden tot schimmel. Naast dat het niet hygiënisch is en onaangenaam, is het erg ongezond. Vocht trekt huisstofmijt aan en dit kan zorgen voor een slechte luchtkwaliteit en problemen met de luchtwegen. Goede vloerisolatie voorkomt deze problemen direct.

Vloerisolatie voorkomt tocht

Wanneer er geen vloerisolatie aanwezig is komt er via kieren en naden koude lucht binnen via de kruipruimte. Dit kan zorgen voor een continu gevoel van onbehagen – bewust of onbewust. Kwalitatieve voerisolatie zorgt er voor dat tocht de woning niet meer in komt.

Voorkomen van warmteverlies

Wanneer er sprak is van een niet- of slecht geïsoleerde vloer, kan dit zorgen voor een verlies van wel tien tot twintig procent van de warmte in de ruimte. Niet goed voor het comfort in huis en slecht voor het milieu, omdat u meer stookt dan nodig is; iets wat in de huidige tijd financiële gevolgen kan hebben.

Is er vochtbestrijding nodig?

U merkt vanzelf of uw woning vochtig aanvoelt. Twijfelt u of uw woning een vochtprobleem heeft, neem dan de onderstaande kenmerken door van vocht in woningen:

 • Muffe, vochtige lucht in huis
 • Snel beslagen ramen aan de binnenzijde
 • Behang of stucwerk wat loskomt en/ of schimmelt
 • Rottend houtwerk
 • De aanwezigheid van ongedierte als zilvervisjes
 • Vochtige plekken in de muur
 • Zoutuitslag op de muren

Vochtbestrijding gaat tezamen met vloerisolatie kruipruimte

Vocht in de kruipruimte ontstaat door opstijgend vocht vanuit de bodem, wat veroorzaakt wordt door grondwater onder hogere druk en de wat hierdoor de kruipruimte kan binnendringen. Het vocht kan soms echter ook afkomstig zijn van regenwater, of in uiterste gevallen door lekkage. Indien er geen vloerisolatie aanwezig is in de kruipruimte, of onvoldoende vochtwerende vloerisolatie, dan kan het vocht via de vloer de woning binnentrekken. In dat geval doet u er verstandig aan de kruipruimte waterdicht te laten maken en vervolgens te laten isoleren.