Welk bed is het beste voor je rug?

Modern grijze boxspring. Foto: Emob
Modern grijze boxspring. Foto: Emob

Wie te maken heeft met rugklachten is gebaat bij een matras wat ondersteunend werkt. Een ongeschikt matras kan namelijk voor rugklachten zorgen, of bestaande rugklachten verergeren. Maar wanneer is een matras nu geschikt of ongeschikt? In dit artikel nemen we de aandachtspunten met je door, zodat je de juiste beslissing kunt nemen bij het kopen van een bed.

Welk bed is het beste voor je rug?

Over het algemeen geldt dat stevige matrassen beter voor je rug zijn dan zachte matrassen. Dit wil echter niet zeggen dat het contactpunt met de rug ook stevig moet zijn. Het is juist verstandig om op een stevig matras een zachte topper te plaatsen van ca. 5 centimeter dikte. Zo worden de holle gedeelten van je lijf ook opgevuld, waardoor je nog meer ondersteuning ervaart. Matrassen (of toppers) met traagschuim kennen een dergelijke werking. Zij schikken zich naar de vormen van je lichaam, waardoor de druk goed wordt verdeeld.

Daarnaast geniet een pocketvering matras, met solistische drukpunten verdeeld over het hele matras, de voorkeur bij rugklachten. Dit matras ondersteunt het lichaam precies op de juiste wijze.

Het kopen van bed, waar let je op?

Bij de beoordeling van een matras is het belangrijk om stil te staan bij zowel vormgeving en samenstelling van het bed. Stel jezelf de vraag wat je van een bed verwacht. Denk hierbij aan praktische zaken zoals:

  • Wil ik opbergruimte?
  • Wil ik een elektrisch bedienbaar bed, zodat ik ook (toekomstig) rechtop kan zitten?
  • Mag het bed gestoffeerd zijn aan de buitenzijde, of brengt dat te veel schoonmaakwerk met zich mee?
  • Kies ik voor een houten bedframe of metaal?
  • Kies ik voor 2 matrassen, met 1 overkoepelende topper?
  • Ga ik in het geval van een eenpersoonsbed voor een slaapbank of voor een eenpersoonsbed?

Advies ter overweging

Veel bedden bieden opbergruimte binnen de ombouw. Handig voor wie weinig opbergruimte heeft in de slaapkamer. Ben je echter op leeftijd, dan is het vele bukken om iets te pakken weer minder handig.

Elektrisch bedienbare bedden bieden een ongekende luxe. Houd jij, of houden jullie, van loungen in bed, zoals een boek lezen of bezig zijn op je tablet, dan zou een elektrisch bedienbaar bed wel eens heel handig kunnen zijn. Maar ook als je wat ouder wordt is het handig, je staat net even wat gemakkelijker op.

Ook boxprings, die kenmerkend hoger zijn dan doorsnee bedden, bieden als groot voordeel dat je gemakkelijk in- en uit bed stapt. Daarnaast kunnen zowel jij als je partner voor een ander type matras kiezen indien gewenst.