Verzorging van de Philodendron

Philodendron is eigenlijk een verzamelnaam van één geslacht (de Aronskelk) die vele variaties kent. Om de uitleg over de verzorging overzichtelijk te houden zullen we de Latijnse familienaam hanteren, die we allemaal kennen en allemaal gebruiken, namelijk Philodendron.

Aanwinst in je interieur

De Philodendron is een bijzonder fraaie tropische plant met groot blad op stengels die in menig huiskamer voor een mooie groene aanblik zorgt. Bloeien doet de Philodendron eigenlijk maar zelden tot nooit, dit ligt ook niet in de lijn der verwachting en zal ook nooit een reden zijn waarom je ‘m zou aanschaffen. Deze plant staat geweldig binnen vrijwel ieder interieur, hij past dan ook naadloos binnen de huidige woontrend waarin planten de boventoon voeren. De Philodendron is niet alleen erg populair vanwege zijn tropische verschijning, maar is eveneens gemakkelijk in de verzorging. Dit maakt deze plant tot de ideale huiskamerplant.

Philodendron verzorging

In tropische wouden groeit de Philodendron op de bodem en zal hierdoor nooit veel direct zonlicht ontvangen. Hij wordt op natuurlijke wijze overschaduwd door andere planten. Hij gedijt dus prima op een schaduwrijke plek, maar mag ook zeker half zonlicht ontvangen – zolang het maar niet teveel is. Bij teveel direct zonlicht kan hij zelfs slaphangend blad krijgen.

Zorg ervoor dat de pot aan de onderzijde niet in een plasje water blijft staan; er kan dan wortelrot optreden, waardoor de Philodendron uiteindelijk kan afsterven. Geef hem een- tot tweemaal per week een scheut water met de gieter, rechtstreeks op de aarde. Let er op dat de aarde niet geheel verzadigd raakt. Is de aarde nog vochtig, geef hem in dat geval geen water. Wacht altijd tot de grond droog aanvoelt.

De verzorging van de Philodendron is bijzonder eenvoudig, je hebt er eigenlijk nauwelijks omkijken naar. Dit maakt hem dan ook tot zo’n geliefde plant, zowel thuis als op een werkplek bijvoorbeeld. Vergeet je een keer water te geven, ook dan is er niets aan de hand.

Bladverzorging

Dode bladeren kun je gewoon afbreken tot onderaan de stengel, dit zal eens in de zoveel tijd een keer voor kunnen komen. Door dit te doen zorg je ervoor dat andere bladeren meer groeiruimte krijgen en natuurlijk oogt het beter.

Om het blad zijn mooie glans te laten behouden kun je hem optioneel zo nu en dan eens met een plantenspuit behandelen; dit zal ook een eventuele stoflaag verwijderen, wat ervoor zorgt dat hij tevens beter kan floreren.

Plantenvoeding geven

Ook kamerplanten doen het goed op gebruik van een scheutje Pokon. De Philodendron ontvangt bij voorkeur in het voorjaar en tijdens de zomer wat extra bijvoeding. Je kunt dan gerust een beetje Pokon toevoegen aan het water, zonder hierbij de aanbevolen hoeveelheid te overschrijden. Zorg ervoor dat je in het najaar en tijdens de winter juist geen bijvoeding geeft. Doordat de Philodendron dan juist in rust is kan hij deze extra bijvoeding niet gebruiken en kan hij verzuren.