Wat is een verhuishondje en waarvoor gebruik je ‘m?

Iedereen met een verhuizing voor de deur kan zoveel mogelijk hulpmiddelen gebruiken die het verhuizen een stuk makkelijker maken. Want regel je de verhuizing zelf, dan betekent dit niet alleen inpakken, sorteren en de woning netjes achterlaten, maar ook een hoop tilwerk met meubelen. Precies het moment waarbij je de hulp van een verhuishondje goed kunt gebruiken. Maar wat is een verhuishondje nu precies, en bestaan er ook aandachtspunten bij het gebruik ervan? Je leest het in dit artikel.

Wat is een verhuishondje?

Een verhuishondje is een plateau op wieltjes. Het is dus geen steekwagen, waarbij je gekanteld zware producten als wasmachines mee kunt vervoeren. Het verhuishondje is in tegenstelling tot een steekwagen te gebruiken voor alle type zware meubelen, die je rechtop verplaatst.

Voordelen van het verhuishondje

Welke voordelen kent het verhuishondje zoal en waarom is het een must om er enkele aan te schaffen om je verhuizing vlot te laten verlopen?

  • Dankzij het verhuishondje kun je meubelen rollend vervoeren (over een harde ondergrond) zonder te hoeven tillen of schuiven.
  • Door het rollend vervoeren raakt de ondervloer niet beschadigd (mits je kiest voor het juiste verhuishondje, maar daarover straks meer).
  • Het rollend verplaatsen van meubelen betekent een veel minder grote belasting op je bovenlijf, zoals rug, schouders, handen en armen.
  • Het in- of uitruimen van meubelen verloopt een stuk sneller met gebruik van een verhuishondje.

Aandachtspunten

Bij het kopen van een verhuishondje let je goed op de product specificaties:

  • Verhuishondjes kennen verschillende afmetingen en draaglast, let goed op wat je exact nodig hebt
  • Verhuishondjes kunnen voorzien zijn van harde kunststof wieltjes of rubberen wieltjes
  • Kunststof wielen kennen een grotere draaglast ten opzichte van rubberen wielen
  • Anderzijds kunnen kunststof wielen, bij zeer zware belasting, beschadigingen op de vloer achterlaten – in tegenstelling tot rubberen wielen.
  • Kunststof wielen rijden net wat soepeler over de vloer dan rubberen wielen.
  • Rubberen wielen daarentegen zorgen weer voor minder geluidsproductie.

Waar kies ik voor?

Waar de keuze op valt hangt af van het gebruik. Niet alleen tijdens verhuizingen worden verhuishondjes gebruikt, maar ook op de werkvloer komen zij van pas. Is het op de werkvloer van belang dat er weinig geluid wordt geproduceerd, dan valt de keuze eerder op rubberen wielen.

Ben je uiterst voorzichtig met de vloer om deze krasvrij te houden, dan is het aan te raden om te kiezen voor een verhuishondje met rubberen wielen.

Waar je ook voor kiest, de keuze hoeft niet perse ‘of/of’ te zijn maar kan natuurlijk ook ‘en/en’ zijn. En enkele verhuishondjes met kunststof wielen, én een verhuishondje met rubber wielen – zo kun je ter plekke altijd het juiste verhuishondje voor de klus kiezen.