Badkamertegels schoonmaken in 5 stappen

De badkamer schoonmaken, wat werkt het beste? Foto: SvdEnt
De badkamer schoonmaken, wat werkt het beste? Foto: SvdEnt

Het is een klus waar je in de meeste gevallen nooit naar uitkijkt. Het schoonmaken van je badkamertegels. Toch moet het één keer in de zoveel tijd gebeuren. Met onze uitgebreide stappenplan wordt het schoonmaken van badkamertegels kinderspel. Mocht je eventueel nog op zoek zijn naar nieuwe tegels, de meest voordelige tegels Rotterdam vind je hier.

Badkamertegels schoonmaken: de voorbereiding

Voordat we gaan beginnen met het schoonmaken van de badkamertegels moet je enkele voorbereidingen treffen. Zo zijn er een aantal dingen die je nodig hebt om zo effectief mogelijk schoon te maken. Als eerst hebben we zowel een ontvetter- als een ontkalker nodig. Verder raden we aan met met twee doeken te werken zodat je het niet continu tussendoor hoeft te reinigen. Als je liever werkt met een spons, is dat ook mogelijk. Tot slot maken we op het laatst gebruik van een raamwisser om kalkaanslag minder kans te geven.

Het stappenplan

Wanneer je de onderstaande stappen volgt zullen je badkamertegels weer blinken. Het is een klus dat ongeveer tien tot vijftien minuten in beslag neemt. Je kunt deze stappenplan ook volgen voor de wandtegels in de keuken.

Stap 1: Zeepresten verwijderen

We beginnen met het verwijderen van de zeepresten. Dit doen we met behulp van een ontvetter. Zorg dat de tegels goed worden ingesprayt en poets het vervolgens met een doek of spons schoon, of spoel af met de doucheslang. Gebruik bij voorkeur een allesreiniger die ook geschikt is voor natuursteen, zo kan het middel nooit de wandtegels aantasten, want let op: antikal middelen zijn juist schadelijk voor natuursteen. Het zuur bijt in de natuursteen – een allesreiniger is veiliger.

Stap 2: De badkamertegels afspoelen

Op het moment dat de zeepresten zijn verwijderd moeten de tegels goed worden afgespoeld. Dit doe je het beste met een douchekop om tijd te besparen. Maak gebruik van warm water. Sla deze stap absoluut niet over want je wilt niet dat de ontvetter en de anti kalk met elkaar gemengd worden.

Stap 3: Het verwijderen van kalkaanslag

Dan gaan we verder met het verwijderen van kalkaanslag. Breng de anti kalk aan op de tegels en laat het een aantal minuten inwerken. Vaak wordt er inwerkperiode van vijf tot tien minuten geadviseerd.

Let op: Gebruik nooit anti-kalk op natuurstenen tegels. Natuursteentegels maak je het beste schoon met warm water.

Stap 4: De badkamertegels poetsen

Na het aanbrengen van de antikalk zul je meteen al resultaat zien. Ga nu de tegels te lijf met een spons of doek en poets de tegels helemaal schoon. Vervolgens spoel je alles goed na met de douchekop. Warm water is niet nodig. Koud is prima.

Stap 5: De tegels droogmaken

Dan zijn we aangekomen bij de laatste stap. Het droogmaken van de tegels. Zo voorkom je dat kalkaanslag in een rap tempo terugkomt en zorgt voor een strakker resultaat. Doe dit met behulp van een raamwisser.