Deze ramen geven je huis een extra authentieke uitstraling

Decoratieve stalramen in de woning. Foto: Vandijkmetaaldesign
Decoratieve stalramen in de woning. Foto: Vandijkmetaaldesign

Stalramen vormen onderdeel van een stukje karakteristiek, oud Nederlandse bouw. Van oudsher komen ze voor op hoeves, en is de stijl lieverlee doorgetrokken naar landelijke woningen. Stallen kregen in vroegere tijden wat kleine, hoge raampartijen. Zo kreeg het vee tijdens de wintermaanden wanneer zij op stal stonden toch voldoende daglicht binnen, zonder dat zij verder iets van de buitenwereld meekregen en werd de kou zoveel mogelijk buiten gehouden. Stalramen zijn buitengewoon sfeervol en decoratief voor de landelijke woning. Wil je zelf stalramen laten plaatsen, wat zijn dan de mogelijkheden?

Stalramen voor thuis

Stalramen passen bij uitstek bij de landelijke woning, ze kennen diverse verschillen ten opzichte van gewone ramen. Het kozijnwerk bestaat uit gietijzer, staal of in sommige gevallen uit hardhout. Enkele verschillen tussen stalen stalramen en gewone ramen zijn:

Verschil stalen stalramen en gewone ramen:

  • Stalramen kennen een stalen behuizing, het kozijn is zowel aan de binnen- als buitenzijde van staal gemaakt
  • Stalramen voor woningen bestaan uit dubbel HR++ glas, zodat er geen extra kou de woning binnenkomt
  • De stalen kozijnen zijn voorzien van een koudebrug-onderbreking. Omdat staal gemakkelijk kou geleidt is dit nodig – ze kennen dus geen isolerende werking
  • Doordat kou via de koudebrug-onderbreking geen toegang heeft tot de binnenzijde van de woning zijn deze ramen net zo goed isolerend als gewone dubbelglas ramen
  • Stalramen zijn vaak ook gewoon te openen in diverse standen
  • Stalramen kunnen geheel op maat gemaakt worden door ambachtelijke bedrijven die nog echt staal gieten
  • De ramen worden vrijwel altijd gedecoreerd met toogmetselwerk rondom en vensterbank aan de buitenzijde

Waarom kiezen voor stalramen?

Stalramen kunnen extra nostalgische meerwaarde geven aan mooie, landelijke woningen, maar ook aan schuren en echte stallen. Het design wordt hiermee doorgetrokken tot één geheel. Doordat ze op maat te maken en de plaatsen zijn door de expert, ontstaat er een unieke uitstraling aan een pand. Dit is één van de voornaamste reden om te kiezen voor de vrij unieke stalramen. Stalramen zijn robuust, dankzij het stalen raamwerk en zijn tegenwoordig dus ontzettend goed geïsoleerd.

Design en onderhoud

De stalenramen kunnen uit diverse patronen bestaan en lopen half rond af. In de meeste gevallen zij zijn gedecoreerd met een kruis of waaier patroon. Stalramen van staal vragen zo nu en dan wel om een schoonmaakbeurt, evenals andere type kozijnen, maar roest zal zich niet vormen dankzij de speciale coating. In principe zijn moderne stalen stalramen daardoor onderhoudsarm tot onderhoudsvrij. Schoonmaken hoeft slechts met een mild reinigingsmiddel plaats te vinden. Schilderen van de stalen kozijnen is niet nodig.

Overweeg jij om stalen stalramen aan te schaffen? Je kunt het design en de plaatsing ervan geheel overlaten aan ambachtelijke bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in moderne stalen stalramen.