Wat regel je voordat je gaat verbouwen?

Je hebt verbouwingsplannen. Maar wat regel je dan allemaal? Allereerst, zelf verbouwen in een huurwoning brengt het risico met zich mee dat je ooit, wanneer je de huur opzegt, de woning weer geheel in de oude staat moet terugbrengen. Denk er dus goed over na voordat je een huurwoning gaat verbouwen of er een stenenvloer in laat leggen. Anders is het bij een koopwoning, hier kun je in principe naar hartenlust verbouwen, mits je rekening houdt met een aantal zaken. Want soms is er een vergunning nodig voor jouw plannen. Wat is er dus eigenlijk allemaal nodig voordat je gaat verbouwen? We kijken hier naar verbouwen in Amsterdam.

Verbouwen? Dit regel je

Verbouwen in een rustige woonwijk brengt andere aspecten met zich mee dan verbouwen in de binnenstad van Amsterdam bijvoorbeeld. Daar waar mensen krap op elkaar wonen ontstaat er sneller overlast dan in een ruime woonwijk. Je mag niet zomaar een straat blokkeren voor puinafvoer bijvoorbeeld. Informeer bij de gemeente Amsterdam of je een vergunning nodig hebt voor het plaatsen van een afvalcontainer in Amsterdam. Een afvalcontainer Amsterdam is te huur via een container verhuurbedrijf. Zijn er nog meer vergunningen nodig?

Welke vergunningen zijn er nodig?

Valt de woning binnen beschermd stadsgezicht, dan kan er niet zomaar aan de buitenzijde verbouwd worden. In vrijwel de meeste gevallen moet er bij de gemeente een vergunning aangevraagd worden. En let op; ook woningen na 1930 kunnen vallen onder beschermd stadsgezicht.

Moet er groen, zoals bomen, worden weggekapt? Informeer ook even voor de zekerheid bij de gemeente of er een vergunning nodig is. Kappen vind sowieso altijd buiten het broedseizoen van vogels plaats, houd hier rekening mee.

De meeste type uitbouw, zoals een dakkapel of een serre, vragen aan de voorkant van een woning om een vergunning. Aan de achterkant of zijkant van de woning is er doorgaans meer mogelijk zonder een vergunning. Ook hier geldt: informeer bij de gemeente Amsterdam.

Financieren van de verbouwing

Bij het aangaan van een hypotheek kun je een stuk bouwdepot inbouwen. Dit houdt in dat de verbouwingskosten binnen de hypotheek vallen. Eigenlijk zijn -afhankelijk van het budget- vrijwel alle verbouwingskosten te financieren, zoals het inschakelen van een aannemer, de aankoop van bouwmaterialen etc. Meestal kun je ervoor kiezen om vooruit betaalde bonnen te op te sturen naar je hypotheek verstrekker, die jou vervolgens de gemaakte kosten terugbetaald. De aannemer kan rechtstreeks zijn factuur indienen bij jouw hypotheekverstrekker.

Lening of eigen middelen?

Natuurlijk hoef je niet voor een bouwdepot te kiezen, je kunt ook uit eigen middelen financieren, hoewel een bouwdepot ook voordelen biedt gezien deze in de hypotheek meegenomen wordt. Een bouwdepot sluit je af bij het aangaan van een hypotheek. Is er destijds geen bouwdepot aangegaan en zijn er toch verbouwingsplannen, maar onvoldoende eigen middelen? Dan zou je kunnen nadenken over een persoonlijke lening. Natuurlijk betaal je hier een relatief hoge rente over, maar wanneer je woning in waarde toeneemt door de verbouwing, of je verduurzaamt je woning, waardoor je minder gas/stroom verbruikt, kan een dergelijke lening zijn vruchten afwerpen en wel degelijk de moeite waard zijn.