Hoe je interieur je warm kan houden

Die koude winterdagen, niet iedereen is er fan van. Op sommige dagen hoef je nog maar enkele minuten de deur uit te zijn, of je vingers en tenen lijken al meteen te bevriezen. Gelukkig kan je je binnen lekker opwarmen, zou je dan denken. Maar met die stijgende energieprijzen ben je misschien terughoudend om de verwarming enkele graden hoger te zetten … Je hebt er misschien nog niet bij stilgestaan, maar wanneer je bepaalde elementen in je interieur zorgvuldig uitkiest, kan ook je interieur jou opwarmen. Lees hier hoe!

Isolerend dekbed(overtrek)

Je bed is vaak het plekje om je op te warmen door lekker knus in een bolletje onder je lakens te kruipen. Maar wist je dat het materiaal waaruit je dekbed en dekbedovertrek zijn gemaakt je extra warmte kan geven? Wat betreft je dekbed, kies je best voor een vulling van bijvoorbeeld wol of dons, deze houden de warmte namelijk beter vast. Bij het kiezen van je dekbedovertrek ga je dan weer best op zoek naar een exemplaar uit linnen of flanel. Om je bed nog extra warm te maken, kan je ook altijd een dik deken op het voetstuk van je bed draperen. Het oogt niet enkel warm en knus, maar je voeten zullen je er ook dankbaar voor zijn.

Isolerende gordijnen

Wanneer de zon tijdens de winter toch nog eens straalt aan de hemel, is het heerlijk om die zonnestralen door je ramen te zien schijnen. Maar zodra de zon weer verdwijnt, wil je natuurlijk ook de warmte van deze zonnestralen in je woning houden. Isolerende gordijnen doen dit namelijk voor je, en hoe dikker de stof van de gordijnen, hoe beter de warmte wordt vastgehouden. Wil je nog extra isolatie? Kies dan voor gordijnen met een isolerende voering, deze houden namelijk ook warmte vast. Daarnaast hebben plisségordijnen met een aluminium coating ook een isolerende werking. Deze gordijnen bestaan namelijk uit een dubbele laag stof die geplooid is waardoor er horizontale buisjes worden gevormd die de lucht vasthouden. Het maakt niet uit wat voor soort interieur je hebt, je vindt wellicht isolerende gordijnen die er perfect bij passen.

Isolerende verf

Er bestaan tegenwoordig verschillende soorten verf met speciale eigenschappen, denk maar aan waterafstotende of hittebestendige verf. Maar nu bestaat er ook zoiets als thermisch isolerende verf. Hoe werkt dit dan? In deze verf zitten keramische bolletjes die zouden helpen om de warmte binnenshuis te houden. De warmte kan niet ontsnappen langs de muren waardoor de temperatuur aangenamer is in huis. Er is echter nog geen wetenschappelijk bewijs dat dit kan bevestigen. Wel is geweten dat het geen vervanging is van isolatie. Maar indien je op zoek bent naar extra kleine manieren om de warmte binnen te houden, kan je deze verf altijd eens uitproberen om te kijken of het daadwerkelijk een verschil maakt!

Kaarsen branden ter verwarming, doen?

Je kan ten slotte ook simpelweg wat kaarsjes aansteken. Kaarsen geven ook warmte af, echter op gebied van gezondheid is het af te raden om dagelijks urenlang kaarsen te branden. Ook kaarsen stoten roetdeeltjes uit, wat slecht is voor je longen. Wees dus behoedzaam, gebruik ze bijvoorbeeld alleen tijdens écht speciale óf romantische gelegenheden, zoals een bad wat je verlicht met kaarsjes, of de slaapkamer die gedecoreerd wordt. Je kunt het zien als iets extra’s, evenals ‘sexy lingerie‘ op zo’n moment de juiste keuze is. Hebben jullie een buitenbad, zoals een hottub, maak er dan een mooi moment van door de omgeving van kaarsjes te voorzien.