De verkoop van uw huis via een opkoper of toch gewoon een makelaar?

Veel woningeigenaren krijgen het huis niet verkocht. Althans niet tegen de voorwaarden en verkoopwaarde die men gewend is. Er moet dan water bij de wijn, maar 3 maanden verder en de woningprijzen zijn wéér 5% gedaald. Tijd voor actie zou je zeggen! Maar welke acties zijn mogelijk om buiten een makelaar om uw woning te verkopen. Ik zal u zeggen dat op dit moment de factor ‘tijd’ het grootste gevaar is. Er zijn echter manieren om uw huis te verkopen via andere wegen. Denk hierbij aan de offmarkt markt, zelf uw huis verkopen of direct een (op)koper zoeken! Vanuit ons vastgoedbedrijf Sons Real Estate, waarin wij landelijk fungeren als woningopkoper, krijgen wij vaak vragen over hoe het werkt. En ook zijn woningeigenaren nieuwsgierig naar hoe dat precies werkt. We zullen dit uitleggen aan de hand van de kenmerken van een verkoop via een verkoopmakelaar versus de verkoop via een opkoper.

Voordelen verkoop huis via makelaar

 • Hoge verwachtingen geschept omtrent verwachte verkoopprijs
 • Duidelijk proces en kiezen uit verschillende (en wellicht voor u bekende) makelaars
 • Iedereen kan zien dat uw woning te koop staat
 • Professionele foto’s op het internet

Nadelen verkoop huis via makelaar

 • Het verkoopproces duurt vrij lang
 • U ontvangt vele biedingen zonder voorbehoud van financiering
 • De ‘winnaar’ van de biedingen kan dagen na acceptatie van het bod er nog onderuit komen en u zult langer in onzekerheid blijven
 • Dubbele lasten en/of een overbruggingskrediet

Voordelen directe verkoop aan vastgoedbedrijf

 • Uw huis kan in 1 week zijn verkocht en dat levert in deze tijd meer winst op dan een langdurig verkooptraject
 • Direct binnen een dag zekerheid binnen één dag na aanmelding van het vrijblijvende bod
 • U bepaalt zelf wanneer u verhuist en u kunt het ook (tijdelijk) terughuren
 • Inboedel of rommel kunt u achterlaten. U hoeft uw woning ook niet ‘klaar te maken’
 • U kunt direct een fors geldbedrag als voorschot ontvangen

Nadelen directe verkoop aan vastgoedbedrijf

 • Een investeerder denkt anders dan een normaal gezin. Maar mocht het huis verhuurd worden, dan komen er ook ‘gewoon mensen’ in wonen
 • Het proces verloopt sneller dan u wellicht gewend bent
 • U heeft wellicht onterecht het gevoel dat de woning meer had opgeleverd
 • Het vastgoedbedrijf benut waardeverhogende aanpassingen (ondanks dat u wellicht zelf niet in staat bent om dit zelf te doen)

Omdat in deze tijd woningprijzen hard dalen, is het nut van het opvragen van vrijblijvende biedingen bij vastgoedbedrijven eerder winst als verlies. Ook in tijden dat woningprijzen stijgen, blijft een verkoop aan een vastgoedbedrijf lucratief. Echter is de factor tijd op dit moment doorslaggevend. Het klopt dat een zakelijke koper vaak het huis zal verhuren, maar dit is niet altijd het geval. Sommige vastgoedbedrijven passen de woning aan. Denk hierbij aan splitsen, transformeren of verbouwen van de woning. Vastgoedbedrijven beschikken vaak over een bouwafdeling en hebben de kennis, ervaring en financiële middelen om dit in korte tijd te realiseren. Daarnaast bieden opkopers zeer flexibele voorwaarden en zelfs het ontvangen van een voorschot kan gunstig voor u uitpakken.

-advertorial-