Hoe duurzaam is jouw huis?

Zonnepanelen op het dak. Foto: S.v.d. Ent
Zonnepanelen op het dak. Foto: S.v.d. Ent

Als je in een nieuwbouwwoning woont dan zit het met de duurzaamheid waarschijnlijk wel goed. Deze huizen worden vaak gasloos opgeleverd en zijn zo goed geïsoleerd dat je Wi-Fi er regelmatig last van heeft. Maar als je in een wat oudere woning woont dan is de kans groot dat dat huis geen energielabel A heeft. Nu hoeft dat ook niet, iets lager is ook nog altijd prima. Maar als je huis energielabel E of lager heeft is het belangrijk om na te denken over maatregelen om dit te verbeteren. Er komt binnen minder dan 10 jaar zeker een noodzaak om dat te doen.

Een elektrische warmtepomp

Als het aan minister Hugo de Jonge ligt worden cv-ketels vanaf 2026 niet meer vervangen. Dat wil zeggen: ze worden alleen nog vervangen door een elektrische warmtepomp dan wel een hybride pomp. Daar moet je huis dan wel klaar voor zijn. Een elektrische warmtepomp is alleen een optie als je woning voldoende geïsoleerd is. Je kunt beginnen met spouwmuur isolatie. Dat is relatief goedkoop. Een volgende stap is isolatie van het dak. Hiervoor kun je sandwichpanelen op het dak laten plaatsen. Die zijn voorzien van een PIR schuim kern. Hierdoor wordt de warmte in de winter optimaal geabsorbeerd. Daardoor kan het huis ook goed verwarmd worden met een elektrische warmtepomp.

Wat doen we met de gevels?

Niet alleen via het dak, maar ook via de buitenmuren verdwijnt er veel kostbare warmte. Daarom is het een goed idee om ook de gevels van de woning aan te pakken. Dit kun je doen door middel van gevel sandwichpanelen. Die hebben dezelfde samenstelling als de dakpanelen. De gevel wordt er optimaal mee geïsoleerd en ze zijn bovendien nog fraai ook. Op die manier kun je een pand prima verduurzamen zonder dat het wordt ‘ingepakt’. Zelfs bij monumentale panden kan deze toepassing soms worden gebruikt. Hiervoor is wel altijd overleg nodig met de monumentencommissie van de gemeente.

Wie betaalt die verduurzaming?

Het verduurzamen van een gemiddelde tussenwoning kan al snel rond de 30.000 euro gaan kosten. Niet iedere huizenbezitter heeft dat geld zomaar voorhanden. Lang niet altijd is het een optie om de hypotheek hiervoor te verhogen. Waar komt dat geld dan vandaan? Het is goed te weten dat er subsidiemogelijkheden zijn. Die zijn er voor zowel particulieren als ondernemers. Je kunt meer informatie krijgen bij de gemeente of de provincie. Ondernemers kunnen ook terecht op de website van het RVO, het Rijksinstituut voor Ondernemend Nederland.