Goed isoleren geeft het beste rendement

Het isoleren van woningen en andere panden is een hot item. Iedereen is ermee bezig. Want als de kosten voor gas en stroom hoog zijn dan loont het al snel de moeite om te isoleren. Dit levert immers een directe besparing op. De warmte blijft langer in huis en dus hoef je minder hard te stoken. Gevolg: kostenbesparing. Het is allemaal zo duidelijk als wat. Maar hoe pak je dat isoleren aan? De meeste mensen schakelen hiervoor een professioneel bedrijf in. Het isoleren van de spouwmuur is bijvoorbeeld een klus die je doorgaans niet zelf kunt doen. Hiervoor is speciale apparatuur nodig. Daarmee wordt de glaswol tussen de muren in de spouw gespoten. Maar andere manieren van isolatie kun je wel zelf doen.

Het dak isoleren

Het dak isoleren is een klus die handige doe-het-zelvers wel zelf kunnen doen. Voordat je isolatiemateriaal aanbrengt is het belangrijk om dampremmende folie aan te brengen. Op die manier heeft het isolatiemateriaal veel meer effect. Het vocht dat door het dak naar binnen kan slaan wordt door het folie tegengehouden. Zodoende verbetert ook nog eens het wooncomfort. Je slaat dankzij dit folie dus twee vliegen in één klap.

Eenvoudige maatregelen om te isoleren

Ook als je geen financiële middelen hebt voor grootse maatregelen kun je wel wat doen om toch je huis te isoleren en energie te besparen. Tochtstrippen aanbrengen is bijvoorbeeld goedkoop en het scheelt absoluut. Datzelfde geldt voor radiatorfolie. Door dit achter de radiatoren op de muur te plakken wordt de warmte die wordt afgegeven goed geabsorbeerd en verdwijnt minder snel naar buiten. Als je verder geen mogelijkheden hebt om te isoleren, bijvoorbeeld in een appartement of portiekwoning, dan kan het aanbrengen van folie zeer efficiënt zijn.

Voorbereiden op de toekomst

Isolatie is er niet alleen om ervoor te zorgen dat je meer wooncomfort hebt en dat je energie bespaart. Het is een bittere noodzaak voor de toekomst. Het is onontkoombaar dat er een moment komt waarop er in Nederland geen aardgas meer wordt gebruikt. Dit duurt nog wel even, maar de dag breekt zeker aan. Alternatieven voor aardgas om het huis te verwarmen zijn er. De elektrische warmtepomp is een veel gekozen optie. Huizen in vooral nieuwe wijken worden aangesloten op een warmtenet. Een voorwaarde voor beide opties is dat de woning goed is geïsoleerd. Als dat niet het geval is dan kan een alternatieve warmtebron soms onvoldoende comfort geven. Om die reden investeren ook woningcorporaties is isolatie van hun huurwoningen.