PVC voor een plat dak? Dit moet je weten!

Schuin tot plat aflopend dak met PVC dakbedekking. Foto: pexels
Schuin tot plat aflopend dak met PVC dakbedekking. Foto: pexels

Wist je dat daken mede bepalend zijn voor het aanzicht van een woning? Daken lijken nogal eens het ondergeschoven kindje te zijn, maar een mooi dak, of juist een oud en half vermolmd dak, springen direct in het oog en geven de woning een bepalend aanzicht. Buiten deze visuele aspecten zijn daken een bepalende factor voor de energiezuinigheid van een woning. Warmte stijgt immers omhoog, waardoor een slecht geïsoleerd dak de warmte doet laten verdwijnen; slecht voor je investering en slecht voor het binnenklimaat. Andersom laat een slecht geïsoleerd dak veel te veel kou of warmte het huis binnendringen.

Er zijn vele soorten dakbedekkingen op de markt verkrijgbaar, waaronder PVC daken en laten die nu juist eens bijzonder duurzaam en veelzijdig zijn voor platte daken. Een nieuw plat dak van PVC is daarom een slimme keuze.  Sta je op het punt om een keuze te maken voor je platte dak, dan vind je hier de belangrijkste voordelen van het PVC dak op een rij.

Wat is PVC?

PVC, of polyvinylchloride, is een type kunststof wat diverse belangrijke pluspunten kent. Denk aan pluspunten zoals: de sterkte, duurzaamheid en weerstand tegen water en UV-straling. Deze eigenschappen maken het een populaire keuze als dakmateriaal, en vooral voor platte daken, aangezien de vele voordelen die het biedt.

Voordelen van PVC voor platte daken

Lange levensduur

PVC-dakbedekking gaat met de juiste zorg en onderhoud (schoonmaken van het oppervlak) lang mee; gemakkelijk 20 jaar of langer.

Weerbestendig

Zoals al reeds genoemd is PVC goed bestand tegen de verschillende weersomstandigheden; van zware regenval en hagel tot lange perioden van UV-straling, PVC is goed weerbestendig zonder slijtage te vertonen.

Efficiënt

Dankzij de reflecterende eigenschappen van witte PVC-daken wordt het zonlicht beter teruggekaatst. Zo leveren PVC daken een waardevolle bijdrage aan het reguleren van de binnentemperatuur, waardoor huiseigenaren en bedrijven er vooral tijdens warme maanden koeler bij zitten.

Flexibele materiaalkeuze

In tegenstelling tot sommige andere materialen, is PVC flexibel en scheurproof, dit betekent dat PVC gemakkelijk is aan te passen aan verschillende dakvormen en -formaten, zonder het risico op breuken of scheuren.

Milieuvriendelijk keuze

PVC-dakbedekking is overigens 100% recyclebaar, zodat het gemakkelijk kan worden weggewerkt wanneer het materiaal aan het einde van zijn levensduur is.

Wat zijn de aandachtspunten bij montage?

  1. Kies een betrouwbare leverancier
    Koop PVC dakbedekking bij een goede leverancier die een kwaliteitsgarantie afgeeft. Enig vooronderzoek is dus raadzaam.
  2. Schakel een aannemer in voor de plaatsing
    Handige en ervaren klussers kunnen het PVC dak zelf leggen, maar voor diegene met weinig kluservaring is het aan te bevelen een aannemer in te schakelen, die je natuurlijk over vindt in Nederland. Binnen de regio Utrecht kun je een beroep doen op ‘Perfect Dak Nederland’. Meer weten? Perfect Dak Nederland is dé dakdekker Hilversum en omstreken met de juiste expertise en ervaring in huis.