Alles over plantenvoeding voor levendige planten en een gezond gazon

Het gazon kan al snel dorre plekken krijgen. Voeding en water is de oplossing. Foto: SvdEnt
Het gazon kan al snel dorre plekken krijgen. Voeding en water is de oplossing. Foto: SvdEnt

Het gazon kan heel wat voeten in aarde hebben. Er is altijd werk aan de winkel, wil je het netjes bijhouden. Daarom zijn robotmaaiers natuurlijk ook zo handig en wat mij betreft dé vinding voor het gazon. Maar er is meer. Het gras heeft ook voeding en bewatering nodig om mooi te blijven. Er zijn speciale gazonmeststoffen verkrijgbaar, die gemakkelijk in gebruik zijn. Lees hier meer over.

Gazonmest van MOOWY:

Zowel je gazon als planten hebben voedingsstoffen nodig, want de grond kan uiteindelijk na verloop van jaren uitgeput raken. Niet voor niets telen boeren na 4 of 5 jaar weer andere gewassen op dezelfde grond. Bemesting dient als een stimulans voor de bodem en fungeert als een onmisbare voedingsbron. Want de wortelstructuren raken verstevigd en gezond door extra voeding.

Gebruik het en merk daadwerkelijk het verschil. Zo voorkom je dorre plekken op het gazon. Dorre plekken ontstaan overigens ook als er bijvoorbeeld veel bladeren of een kinderbadje op het gazon worden geplaatst. Voorkomen is dus beter dan genezen.

Tip: voor hoogwaardige gazonmeststoffen en meer, bezoek je direct het assortiment van MOOWY – alle voeding is op maat voor verschillende type planten en grassen.

Koemestkorrels of kunstmest?

Koemestkorrels bieden een uitstekende oplossing voor algemeen gebruik:

 • Gebruik ze vooral vóór regenval of irrigatie.
 • Ze passen goed bij diverse bodemsoorten en zijn geschikt voor elk seizoen.
 • Voor resultaten op lange termijn en milieuvriendelijke tuinverzorging, raden we het gebruik van organische korrelmeststof aan.
 • Deze meststof wordt snel geabsorbeerd, is niet schadelijk voor het milieu en veilig voor kinderen, huisdieren en insecten.

Kies een meststof voor specifieke planten die je aan het kweken of herbeplanten bent. Volg daarbij deze algemene richtlijnen:

 • Voor groenten is meststof met een hoog stikstofgehalte ideaal om de bladgroei te bevorderen.
 • Bloemen gedijen goed met fosforrijke voeding, wat de wortelgroei en bloei stimuleert.
 • Voor bomen en struiken is meststof met een hoge concentratie kalium gunstig, omdat dit de gezondheid van de planten verbetert en hen weerbaarder maakt tegen ziekten.

Tuin bemesten

De timing van bemesten is van gelijkwaardig belang aan de keuze van meststoffen zelf.

 • Het wordt aanbevolen om je tuin minstens vier keer per jaar te bemesten: in de lente, zomer, herfst en voor de winter, met specifieke aandacht tijdens herstelperiodes na ziekten.
 • Voor zowel het gazon als tuinplanten is het beste tijdstip ’s ochtends vroeg, of ’s avonds voor de bemesting met korrel- of traagwerkende meststoffen.
 • Geef het groen direct daarna water, voor een actieve opname van voedingsstoffen.
 • Het is raadzaam om bemesting te vermijden tijdens intense zonneschijn om bladverbranding te voorkomen.

Te veel bemesten kan leiden tot verbranding van zowel wortels als bladeren, wat resulteert in belemmerde groei van de planten. Volg daarom altijd de instructies op de verpakking op. Zo kun je jouw tuin klaar maken voor het nieuwe tuinseizoen.

Kunstmest gebruiken voor weelderig groen. Foto: S.v.d.Ent
Kunstmest gebruiken voor weelderig groen. Foto: S.v.d.Ent