Zo maak je je tuin lente klaar!

De lente staat voor de deur en dat betekent dat het tijd is om je tuin klaar te maken voor het nieuwe seizoen. Met een paar eenvoudige stappen geef je jouw buitenruimte de frisse start die het verdient. Ontdek hieronder de tips voor het klaarmaken van je tuin.

Winterse resten opruimen

Om te beginnen is het belangrijk om de winterse resten op te ruimen. Verwijder bladeren, takken en ander afval dat zich heeft opgehoopt tijdens de koude maanden. Dit zorgt voor een opgeruimde uitstraling en het voorkomt ook dat ongewenste schimmels en insecten zich in je tuin nestelen.

Inspecteer de bodem

Daarna is het tijd om de bodem te inspecteren. De winter kan de grond samendrukken, waardoor de drainage verslechtert. Belucht de bodem door deze voorzichtig om te woelen met een hark. Voeg indien nodig compost toe om de voedingsstoffen aan te vullen. Een gezonde bodem legt de basis voor een bloeiende tuin. Houd daarbij wel rekening met het type tuinplanten; niet iedere plant houdt van mest. Sommige tuinplanten, zoals lavendel en heide hebben juist een kalkrijke grond nodig. Lees je dus eerst in.

Bekijk de planten

Nu is het moment om je planten te inspecteren. Controleer of er vorstschade is en verwijder eventuele dode delen. Knip takken bij waar nodig en geef je planten wat extra aandacht. Voeg een laagje mulch toe rond de wortels om vocht vast te houden en onkruidgroei te verminderen. Zo geef je jouw planten de beste start voor het groeiseizoen.

Verzorg je gazon

Denk ook aan je gazon. Verwijder mos en onkruid, belucht de bodem en strooi wat graszaad op kale plekken. Een goed onderhouden gazon is niet alleen mooi om te zien, maar biedt ook een heerlijke plek om te ontspannen in de lentezon.

Tuingereedschap inspecteren

Vergeet niet om je tuingereedschap een goede onderhoudsbeurt te geven. Scherpe messen en goed werkende machines maken het tuinieren een stuk makkelijker. Reinig je gereedschap grondig en slijp indien nodig de messen. Zo ben je klaar voor alle tuinklussen die de lente met zich meebrengt. Gaan sommige scharen en tangen stroef open en dicht? Vet ze in met wat vaseline of de aloude smeerolie.

Vul je tuin aan!

Het is slim om ruimte te maken voor nieuwe aanwinsten in je tuin, houd dus altijd een plekje over voor nieuwe tuinplanten. Kies uit kleurrijke bloemen, tuinplanten, struiken of bomen, om echt een nieuwe look te creëren. Bekijk bijvoorbeeld op www.tuinplant.nl de opties. Zo zijn eenjarige bloemen die het hele seizoen je tuin kleurrijk houden erg populair op dit moment. Denk bijvoorbeeld aan vrolijke geraniums, petunia’s of zonnebloemen.

Breng je tuin tot leven

In de lente komt de tuin echt tot leven. Door deze eenvoudige stappen te volgen, zorg je ervoor dat jouw tuin er op zijn best uitziet. Goed onderhouden tuinplanten geven iedere tuin een weelderige uitstraling, vooral planten die de hele zomer lang doorbloeien. Ga aan de slag en geniet binnenkort van een weelderige, bloeiende tuin!