Afbouw van saldering; thuisbatterij installatie aanschaffen?

De salderingsregeling kent een afbouw van het verrekenen van opgewekte stroom met verbruikte stroom bij de jaarlijkse eindafrekening. Zonnepaneeleigenaren en huurders met gehuurde zonnepanelen, zien dit met lede ogen toe. Straks dien je immers om rendement uit je zonnepanelen te halen, direct de opgewekte energie te verbruiken (de afbouw van de salderingsregeling start per 2025 en de regeling stopt per 2031). De terug geleverde stroom levert straks nauwelijks nog iets op, en bij sommige energieleveranciers dient er zelfs betaald te worden bij terug levering.

De wereld op zijn kop voor vele zonnepaneel eigenaren. Jarenlang werd immers gestimuleerd zonnepanelen aan te schaffen en nu blijkt de regeling ‘niet eerlijk voor mensen zonder zonnepanelen’. Merkwaardig dat dit feit aanvankelijk niet is opgemerkt, doorberekend of geconstateerd werd. Zo blijkt ook dat het energienetwerk niet is berekend op grootschalige teruglevering, maar hier werd jaren geleden al voor gewaarschuwd via diverse media. Pas nadat een groot deel van Nederland overstag was gegaan kwam de introductie van de afbouw van de salderingsregeling. Maar wat staat zonnepaneeleigenaren nu te doen? Zelfopslag van energie ligt voor de hand, maar hoe werkt dat, een professionele thuisbatterij?

Stroomverbruik tijdens de avonduren

Diverse media belichten dat een thuisbatterij installatie nauwelijks profijt oplevert. Maar is dat wel zo? Nee, met een thuisbatterij installatie kom je inderdaad niet de donkere wintermaanden door, maar je kunt wel vanaf het prille voorjaar al iedere avond weer -bij zonnige dagen- je eigen opgeslagen stroom gebruiken voor allerhande huishoudelijke zaken. De vaatwasser, de wasmachine, wasdroger, het kijken van televisie en gebruik van de computer; je gebruikt ’s avonds meer stroom dan je denkt. Maar ook mensen die overdag werken verbruiken nauwelijks stroom op piekmomenten. Die stroom kun je ’s avonds juist goed gebruiken en dat levert wel degelijk profijt op – meer dan je denkt.

De opkomst van de thuisbatterij installatie

Een professionele thuisbatterij installatie biedt huiseigenaren de mogelijkheid om zelf opgewekte energie op te slaan en te gebruiken wanneer dat het meest nodig is. Echter, het succes van een thuisbatterijsysteem staat of valt met de kwaliteit van de installatie. Het belang van een professionele installatie mag dan ook niet worden onderschat.

Professionele aanleg: veiligheid voorop

Een van de belangrijkste redenen om te kiezen voor een professionele installatie van een thuisbatterij is natuurlijk het veiligheidsaspect. Thuisbatterijen bevatten geavanceerde elektronica en chemische componenten die potentieel gevaarlijk kunnen zijn als ze niet correct worden geïnstalleerd. Je moet er niet aandenken. Daarnaast is het maar de vraag of verzekeringen schade aanvaarden bij een zelfaangelegde batterij installatie. Het spreekt voor zich dat dit systeem door en gekwalificeerde installateur moet worden uitgevoerd die beschikt over kennis, ervaring en knowhow en die voldoet aan alle geldende veiligheidsnormen.

Meest optimale prestaties

De professionele installateur kan het thuisbatterijsysteem afstemmen op het huishouden. Door rekening te houden met factoren zoals de omvang van jouw huishouden, het energieverbruikspatroon en de beschikbare ruimte voor installatie, kan een expert de optimale configuratie bepalen. Dit resulteert in een efficiënter gebruik van de opgeslagen energie en maximaliseert de prestaties van het systeem. Precies zoals we het graag zien.

Onderhoud

Mocht er zich een probleem voordoen met het thuisbatterijsysteem, dan is er altijd een gekwalificeerde installateur aanwezig om de problemen te verhelpen. Bovendien kan regelmatig onderhoud door een professional de levensduur van het systeem verlengen en de kans op storingen verkleinen.

Subsidies en financieringsmogelijkheden

Sommige regio’s bieden subsidies of andere financiële mogelijkheden voor de installatie van thuisbatterijen. Een professioneel installatiebedrijf ondersteunt daarbij de klant bij het aanvragen van eventuele subsidies. Daarnaast bieden sommige gecertificeerde installatiebedrijven de mogelijkheid tot financiering. Ook in België kan men profiteren van een thuisbatterij premie (lees hier meer).

Investeren in een professionele thuisbatterij installatie

Het belang van een professionele installatie van een thuisbatterij is absoluut de overweging waard. Maak ’s avonds gebruik van de opgeslagen energie als dat overdag niet lukt en haal zo het optimale uit je zonnepanelen. Door te investeren in een professionele thuisbatterij installatie, kun je niet alleen jouw energiehuishouding optimaliseren, maar ook bijdragen aan een duurzamere toekomst. Kies daarom altijd voor een ervaren professional om het maximale uit jouw thuisbatterijsysteem te halen.