Hoelang gaan zonnepanelen echt mee?

De gemiddelde levensduur van zonnepanelen is 25 jaar. Het is echter zo dat er zonnepanelen van hoge kwaliteit zijn die veel langer meegaan. De zonnepanelen levensduur is afhankelijk van allerlei factoren. Wil je weten wat er allemaal van invloed is op de levensduur, dan kan je daar in dit artikel meer over leren.

Welke soorten levensduur zijn er?

De levensduur van zonnepanelen is afhankelijk van vele factoren. Er is echter wel een verschil tussen de economische en technische levensduur. De economische levensduur is het belangrijkst. Dit is de levensduur van ongeveer 25 tot 30 jaar, al hangt dit dus wel van allerlei zaken af. Technisch kunnen de zonnepanelen echter nog veel langer stroom opwekken. De technische levensduur van de meeste zonnepanelen ligt tussen 35 en 40 jaar en sommige modellen kunnen nog langer meegaan. Het is wel zo dat het vermogen ieder jaar iets minder wordt, maar dat gaat langzaam en verschilt ook nog eens per type zonnepaneel. Dat kan je ook zien op Solarite.nl.

De factoren die de levensduur van zonnepanelen beïnvloeden

De werkelijke levensduur van een zonnepaneel is afhankelijk van enkele zaken. In de eerste plaats gaat het dan om de installatie. Wie dit zelf doet, loopt het risico dat dit verkeerd wordt gedaan. Wat dus ook de opbrengst zal beïnvloeden. Daarnaast heeft het invloed op de levensduur. Een installateur kan dit beter verzorgen. Daarnaast is de kwaliteit waar je voor kiest ook van belang. Ook speelt goed onderhoud een rol. Je kan de levensduur verlengen door te investeren in kwaliteit, monitoring en goed onderhoud.

De levensduur van de omvormer

Wanneer je een systeem voor zonnepanelen laat aanleggen, dan moet je natuurlijk ook voor een omvormer zorgen. Dan is het belangrijk om te beseffen dat deze veel korter meegaat dan zonnepanelen. De omvormer heeft een levensduur van zo’n 10 tot 12 jaar. Dat betekent dus dat je deze tussentijds een keer moet vervangen. Het kan bovendien soms zo zijn dat de omvormer dan eerder al kapot gaat. Wanneer je met een installateur hebt gewerkt, kan je terugvallen op de garantie.

Garantie op een lange levensduur

Productgarantie en vermogensgarantie zijn goede indicatoren van de kwaliteit en de levensduur van de zonnepanelen die je laat plaatsen. De productgarantie is er voor fabrieks- en productiefouten als het om je zonnepanelen gaat. De vermogensgarantie is er om er zeker van te zijn dat je na 25 jaar nog altijd 80% vermogen kan leveren. Het is op die manier dus ook mogelijk om daadwerkelijk 25 jaar aan vermogen uit de panelen te halen.