Hoe kies je de juiste materialen voor jouw keukenontwerp?

Het samenstellen van een nieuw ontwerp voor de keuken kan soms een uitdaging zijn. Er is immers zoveel om uit te kiezen. Of het nu gaat om de indeling, de apparaten of de kleur van de keuken, de opties lijken haast eindeloos te zijn. Maar ook op het gebied van de materialen van de keuken is er volop keuze. Hoe kies je nu het beste materiaal voor je keuken? En waar moet je nu precies starten met zoeken? We helpen je in deze blog maar al te graag op weg met een paar handige tips.

Het begint als eerste met het bepalen van de door jou gewenst woonstijl

Voordat je druk in de weer bent met het ontwerpen van een nieuwe keuken, is het slim om als eerste de door jou gewenste woonstijl goed in kaart te brengen. Ga je graag voor landelijk, klassiek, wabi, sabi, Scandinavisch of juist industrieel? Het zijn slechts een paar voorbeelden van stijlen waar je uit kunt kiezen, want er zijn er nog veel meer!

Maak een moodboard en ontdek welke materialen goed met elkaar kunnen worden afgestemd

Dus als je een idee hebt van hoe je je keuken wilt hebben, is het tijd om een moodboard te maken. Pak gewoon wat tijdschriften, knipsels, stalen en andere dingen die je inspirerend vindt. Plak alles op een groot vel papier of een digitaal bord, zodat je een idee krijgt van de sfeer en de stijl die je wilt creëren. En als je dat eenmaal hebt gedaan, kun je gaan kijken welke materialen goed bij elkaar passen. Probeer te mixen en matchen met verschillende texturen en kleuren om te zien wat het beste werkt voor jouw keuken. Ga je graag voor een keuken in het zwart? Heb je altijd al gedroomd van een betonlook keuken? Maak je graag gebruik van een pallet met zachte en aardse tinten? Of mogen de kastjes uit worden gevoerd in een uitgesproken kleur? Met een maatwerk keuken behoort dat allemaal tot de mogelijkheden.

Doe de nodige inspiratie voor een nieuwe keuken op in een keukenwinkel

Om direct een goed beeld te krijgen van alle kleuren en verschillende keukenstijlen, is het slim om een bezoek aan een keukenwinkel te brengen. Hier doe je meteen lekker veel inspiratie op voor het ontwerp van je dromen. Denk daarbij aan het toevoegen van een prachtig eiland aan het ontwerp of de nieuwste technische snufjes, zoals een heet water kraan of een wijnklimaatkast.

Stem de kleuren voor de materialen af op de kleur van de apparatuur

Op het moment dat je aan de slag gaat met het intekenen van de keuken, komt de keuze voor de apparatuur natuurlijk ook aan bod. Het is dan een slim idee om de kleur van de materialen van de keuken af te stemmen op de kleur van de apparatuur. Ga je bijvoorbeeld voor tijdloos RVS? Stoere apparatuur in het zwart? Of een vrijstaande koelkast of een vrijstaand fornuis in een felle en opvallende kleur? Je gaat deze opties allemaal tegenkomen in een keukenwinkel.

Hulp nodig? Een medewerker van een keukenwinkel staat voor je klaar

Het intekenen van de keuken is een vak apart. Zo moet je bijvoorbeeld rekening houden met de ruimte tussen de keuken en een raam. Je moet alle accessoires voor een vlekkeloze montage mee in overweging nemen. En je moet even checken of je voldoende stoppen hebt voor het realiseren van een nieuwe keuken. Al dit soort vragen komen uitgebreid aan bod tijdens een persoonlijk adviesgesprek. In een keukenwinkel krijg je daar ruim de tijd voor en je krijgt een erg goed beeld van alle mogelijkheden die er zijn. Wacht daarom niet langer en wandel binnenkort binnen bij een keukenwinkel bij jou in de buurt.