Nieuwe bank geeft je woonkamer een frisse look

Geef je woonkamer een frisse uitstraling door de bank te vervangen. Meubels als banken, maar bijvoorbeeld ook dressoirs, eettafels en bedden hebben een grote impact op de uitstraling van ruimtes. Het vervangen ervan is de ideale oplossing voor huishoudens die uitgekeken raken op hun huidige interieur. Populair zijn tegenwoordig de zandkleurige banken, evenals bijvoorbeeld een groene bank. Een van de interieurtrends van dit moment is het gebruik van natuurlijke kleuren in huis. De keuze voor dergelijke banken sluit daar goed op aan. Niet alleen variëren banken sterk in kleur van elkaar. Ook heb je de keuze uit tal van verschillende, sterk uiteenlopende modellen. Kies je voor een 2-zitsbank, een 3-zitsbank of bijvoorbeeld een royale hoekbank? In dit artikel lees je alles over de aankoop van een nieuwe bank.

Zichtlijnen, looproutes en afmetingen

Bij de aankoop van een nieuwe bank zijn er verschillende factoren om rekening mee te houden. Hoekbanken zijn van nature relatief groot en daarmee bedoeld voor een ruime woonkamer. Heb je een wat kleiner appartement, een studio of bijvoorbeeld een smalle nis waarin je de bank wilt plaatsen? In dat geval is een 2- of 3-zitsbank veelal de beste keuze. Het is belangrijk dat de verhouding tussen de afmetingen van de bank en woonkamer passend is. Aan de ene kant wil je voorkomen dat een klein model bank wegvalt in het interieur van een ruime woonkamer. Aan de andere kant mag een bank in een kleinere ruimte niet té nadrukkelijk aanwezig zijn. Het kan een ruimte rommelig laten ogen.

Hierbij spelen ook andere factoren een rol. Denk aan de zichtlijnen in de woonkamer: kijk je vanaf de bank voornamelijk recht naar voren, of bijvoorbeeld ook opzij? Of wat te denken van de looproutes door je woning, je wilt voorkomen dat de bank voortdurend in de weg staat.

Banken in verschillende kleuren aangeboden

Eerder werd al genoemd dat banken met een bekleding in natuurlijke kleuren geliefd zijn momenteel. Huishoudens en interieurstylisten streven naar een rustig, kalm interieur in de woonkamer. Het wegnemen van prikkels, less is more, is een belangrijke trend op dit moment. Probeer grote contrasten in kleuren en materialen te voorkomen. Het gebruik van een zandkleurige- of bijvoorbeeld olijfgroene bank helpt je in die missie te slagen. Deze kleuren komen goed tot hun recht in zowel een industrieel, als bijvoorbeeld landelijk en modern interieur. Ook kleuren als lichtgrijs, beige en bijvoorbeeld oranje passen bij deze trend. Voor oranje banken geldt daarnaast dat ze aansluiten op een andere trend: modern seventies interieurs. Populair zijn tegenwoordig banken met een stoffen bekleding. Een stoffen bekleding sluit goed aan bij het streven om het interieur een zachte, sfeervolle uitstraling te geven.

Investeer in het zitcomfort van een nieuwe bank

Je wilt niet alleen dat een bank qua uitstraling, kleur en materiaal goed past bij het bestaande interieur in de woonkamer. Minstens zo belangrijk is het zitcomfort van de bank. Durf te investeren in een wat duurder model, om verzekerd te zijn van een groot comfort. Daarbij gaan deze kwalitatief goede banken over het algemeen langer mee. Het maakt deze modellen tot een duurzame keuze! Duurzaamheid is in de afgelopen jaren een steeds belangrijker thema geworden bij het samenstellen van interieurs.

Het zitcomfort van een bank is van verschillende aspecten afhankelijk. Kies je voor een diepe of juist smalle bank? Neem je een bank met relatief zachte kussens, of ga je voor een hard zitvlak? Veel hangt af van je persoonlijke voorkeuren. Een smalle bank met een hard zitvlak stimuleert een actieve houding. Daar waar een dieper model vaak gezien wordt als een heuse loungebank.