Rust: de kunst van het creëren van een rustgevend thuis

In dit artikel nemen we de belangrijkste punten van rustgevende wooninspiratie en interieurontwerp met je door. Het gemiddelde huishouden wil dat een woning rust en comfort uitstraalt. Pas dan voel je jezelf senang en tot rustkomen. En dat geldt voor vele gevallen; of je nu in een nieuw huis gaat wonen, je huidige ruimte opnieuw wil inrichten, of gewoon op zoek bent naar wat frisse ideeën. We delen tips en suggesties om van je huis een plek te maken waar je echt tot rust kunt komen.

Wat is mooi, en wat niet?

Ieder huis kent zijn mooie en minder mooie onderdelen. Kies welke je hiervan wil belichten en welke niet. Dus als de tuin een echte parel is, zorg je voor grote raampartijen met niet te veel spullen ervoor. Zo wordt het betrokken bij de kamer en valt juist de tuin het meeste op als je een ruimte binnenkomt. Minder mooie elementen krijgen dan direct al minder aandacht.

Spelen met kleuren en materialen

Speel veel met kleur en materialen. Kies niet te veel kleuren, maar maak een kleurenpalet van ongeveer 3 tot 4 kleuren die je in een kamer wil laten terugkomen. Laat deze kleuren terugkomen in meubels, muren, accessoires en gordijnen zodat daar de aandacht naartoe kan gaan. Daarnaast zijn materialen heel belangrijk. Gebruik rijke stoffen zoals fluweel, zijde, satijn of linnen voor een gevoel van luxe. Accessoires kan dan juist weer van andere stoffen zijn, zodat het een mooi contrast wordt met elkaar.

Indeling

Veel ruimtes hebben een standaardindeling. Zo staat alles vooral tegen een muur, wat ervoor zorgt dat de ruimte heel statisch wordt. Dit kan je eenvoudig veranderen door de bank bijvoorbeeld een keertje niet tegen de muur te plaatsen, maar los in de ruimte te zetten. Dit maakt de ruimte direct wat speelser.

Een andere belangrijke tip; gebruik lampen vanaf meerdere punten, zodat het licht mooi verspreid wordt over de ruimte. Dit geeft meer sfeer en maakt het huis gezelliger. Daarnaast helpt het om te werken met veel kasten. Zo kan je alle troep en rommel achter een deur opbergen en kom je niet in een rommelig huis thuis. Want wat ze zeggen is echt waar, rust in je huis betekent rust in je hoofd.

Tot slot, vergeet geen persoonlijke touch toe te voegen door waardevolle spullen met herinneringen toe te voegen. Zo maak je het echt eigen en creëer je een plek waar jij je thuis voelt. Mocht je toch echt met de handen in het haar zitten, kan je Nicemakers: interieur designers in Amsterdam inschakelen. Een gespecialiseerd interieur design bureau kan je vaak met kleine tips of een paar mooie aankopen helpen met het opnieuw inrichten en het meer eigen maken van je huis.