Waarom een waterontharder ideaal is voor je woonplezier

Water is hartstikke belangrijk in ons leven. We tappen het uit de kraan, koken ermee, douchen, maken ermee schoon. Het maakt dan wel degelijk een verschil uit of er een waterontharder tussen het tappunt zit of niet. Hard water, dat hoge concentraties mineralen zoals calcium en magnesium bevat, kan problemen veroorzaken zoals kalkaanslag, verminderde zeepwerking en een kortere levensduur van huishoudelijke apparaten. Gelukkig is daar de waterontharder! Lees de voordelen van dit fantastische apparaat. Eenmaal een waterontharder in huis, wil je nooit iets anders meer!

Wat is hard water?

Hoe meer mineralen er zijn opgelost in het water, hoe harder het water is. Het gaat dan voornamelijk om de mineralen calcium en magnesium. Even ingewikkeld misschien, maar dit zijn positief geladen ionen die er voor zorgen dat andere positief geladen ionen minder goed oplossen in hard water. Er zijn meerdere soorten waterontharders, dat lees je hier.

Wat is water ontharden?

Bij water ontharden worden de ionen die het water hard maken verwijdert. Zoals gezegd zijn dit vooral calcium en magnesium ionen, maar ook ijzer ionen kunnen verwijderd worden. Dit gebeurt met behulp van een ionenwisselaar.

Hoe werkt een waterontharder?

Een waterontharder die gebruik maakt van een ionenwisselaar, verwisselt de calcium en magnesium ionen in het water met andere ionen, zoals natrium. Tijdens het doorstromen van het water door de waterontharder worden calcium en magnesium verwijderd en vervangen door gelijk zoveel natrium ionen uit de ionenwisselaar.

Waarom water ontharden?

Ontharden van leidingwater heeft vele voordelen. Vooral de levensduur van huishoudelijke apparaten wordt door het gebruik van onthard water positief beïnvloed. Maar ook de smaak van het water wordt verbeterd.

Voordelen van het gebruik van onthard water zijn:

 • Geen kalkafzetting meer op huishoudelijke apparaten, zoals koffiezetapparaten, wasmachines, vaatwassers.
 • Door kalkafzetting slijten apparaten sneller en verbruiken meer energie.
 • Vermindert het gebruik van wasproducten; calcium en magnesium ionen zorgen ervoor dat zepen minder makkelijk oplossen in water, waardoor er meer zeep gebruikt moet worden.
 • Geen kalkaanslag meer op wastafels, tegels, kranen. Laat het éven bezinken!
 • Niet meer nodig om apparaten te ontkalken met milieu-onvriendelijke antikalk middelen.
 • Geen zout meer nodig in de vaatwasser.
 • Het maakt een eind aan kalkafzetting in kranen en douchekoppen.
 • Dus geen onnodige kosten door vervanging van materialen.
 • Beter voor je huid. Je huid voelt vele malen zachter bij wassen met onthard water.
 • Minder vaak huidirritatie.
 • Koffie en thee smaken lekkerder als het water onthard is.

De zoektocht naar de ideale waterontharder

Voordat je een waterontharder kiest, is het belangrijk om te weten welke opties je hebt. Er zijn verschillende soorten waterontharders op de markt, elk met hun eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende systemen zijn ionenwisselaars, zoals zojuist besproken, die mineralen uitwisselen voor natrium of kalium.

Een andere optie is een magnetische waterontharder, die magnetische velden gebruikt om de eigenschappen van de mineralen te veranderen, waardoor ze minder geneigd zijn om zich te hechten aan oppervlakken. Het is belangrijk om je watergebruik en de hardheid van je water na te gaan voordat je voor het ene of andere product kiest.

Waterontharders vergelijken en de juiste keuze maken

Bij het vergelijken van waterontharders moet je letten op de capaciteit van het systeem, de kosten van onderhoud en de impact op het milieu. Een systeem met een hoge capaciteit is ideaal voor grote huishoudens of als je water erg hard is. Onderhoudskosten kunnen variëren afhankelijk van het type systeem dat je kiest; sommige vereisen regelmatige zouttoevoegingen, terwijl andere vrijwel onderhoudsvrij zijn.

Daarnaast zijn milieuoverwegingen ook belangrijk. Traditionele ionenwisselaars gebruiken zout, wat kan leiden tot een verhoogde natriumconcentratie in het afvalwater. Als je milieubewust bent, gaat de voorkeur wellicht uit naar een zoutvrije conditioner of een magnetische ontharder.

Advies op maat voor jouw situatie

Om de waterontharder te vinden die het beste bij jouw situatie past, kan het nuttig zijn om advies in te winnen bij een expert. Op waterluxe.nl vind je uitgebreide informatie over de verschillende soorten waterontharders en kun je advies krijgen over welk systeem het beste bij jou past. Door hun kennis en ervaring te gebruiken, kun je een weloverwogen beslissing nemen en investeren in een oplossing die zorgt voor zacht water in jouw huis.