Waterontharder kopen: voordelen + waarop letten?

Heb je last van hard leidingwater in je woning? Dan is een waterontharder kopen een nuttige en rendabele investering. Zo’n toestel ontkalkt je water doeltreffend, waardoor je onmiddellijk geniet van de voordelen van zacht water. Welk type waterontharder kies je best? En waar moet je nog rekening mee houden bij de aankoop? We zetten het even op een rij!

Wanneer een waterontharder kopen?

Als je geen hard leidingwater hebt, is een waterontharder kopen niet nodig. Is dat wel het geval (waterhardheid vanaf zo’n 30 fH of 12 dH)? Dan is zo’n toestel sterk aangeraden om te besparen op je jaarlijkse kosten en om de gevolgen van kalk te voorkomen. Je kan hard water in je woning onder meer herkennen aan de volgende symptomen:

 • Kalkaanslag: zet kalk zich snel vast op je kranen, douchewand, …? En moet je je douchekop, koffiezetapparaat, … regelmatig ontkalken? Dan heb je waarschijnlijk met hard water te maken in jouw gemeente.
 • Witte waas op de vaat: bij kalkrijk water kan je vaatwasser niet optimaal werken. Het resultaat zijn doffe glazen met een witte waas.
 • Doffe huid en haar: kalk schuurt de natuurlijke beschermlaag van je huid geleidelijk weg. Ook je haar droogt sneller uit en verliest zijn soepelheid en glans.

5 voordelen van een waterontharder

Merk je 1 of meerdere van de bovenstaande symptomen? Dan loont het sterk om een waterontharder te kopen. De term zegt het zelf: zo’n toestel zet je hard leidingwater om in zacht water. Hoe precies? Door de calcium- en magnesiumionen in je water in te wisselen voor natriumionen via een harscilinder. Daardoor geniet je van de volgende voordelen van een waterontharder:

 1. Lagere energiekosten: door hard water slibben de leidingen van je cv-installatie traag, maar onvermijdelijk dicht. Zo moet je cv-ketel harder werken om je woning te verwarmen, met hogere stookkosten tot gevolg. Met een waterontharder vermijd je dat risico.
 2. Langere levensduur huishoudtoestellen: ook in je vaatwasser, wasmachine, … zet kalk zich af. Daardoor verbruiken deze apparaten meer stroom, maar gaan ze ook sneller stuk. Met zacht water kan je die levensduur flink verlengen.
 3. Geen kalkaanslag meer: al dat poetsen in de keuken en badkamer hartgrondig beu? Dankzij een waterverzachter ben je niet langer elke week in de weer om die hardnekkige kalkaanslag weg te krijgen met chemische producten.
 4. Snelle plaatsing: op slechts 1 à 2 uur tijd kan een professionele installateur je waterontharder al plaatsen.
 5. Beter leefmilieu: dankzij een waterontharder verbruik je minder zeepproducten, gaan je toestellen langer mee, werken je verwarming en huishoudelijke toestellen efficiënter en energiezuiniger, … Allemaal zaken die een zegen zijn voor het leefmilieu.

Welke waterontharder kopen?

Er bestaan 2 grote soorten waterontharders: met of zonder zout. Wat zijn de verschillen tussen beide types toestellen? Een korte vergelijking:

OPTIE 1 = Waterontharders met zout

Dit type ontharders zet hard water om in zacht water met een ionenwisselaar (= harscilinder). Na een tijdje is die harscilinder verzadigd met calcium en magnesium. Het is dan nodig om die cilinder schoon te spoelen met zout water (= regeneratie). Je kan kiezen voor een mechanische of een elektronische variant. Bij dat laatste type gebeurt de regeneratie volumegestuurd. Daardoor is een elektronische waterontharder vooral aangeraden als je een variabel waterverbruik hebt.

OPTIE 2 = Waterontharders zonder zout

Van dit type zijn er verschillende varianten, waarvan een waterontharder-magneet de meest bekende is. Zo’n magneet plaats je gewoon rond je waterleiding. Let op: in tegenstelling tot een ontharder met zout zet zo’n magneet je hard water niet om in zacht water. De kalk verdwijnt dus niet, maar blijft rondzweven in je water. Daardoor is de doeltreffendheid tot op vandaag nog altijd onvoldoende bewezen.

CONCLUSIE: Welk type koop ik het best?

Wil je graag een waterontharder kopen? Dan is een toestel met zout duidelijk de beste keuze. Zo ben je zeker dat je de kalk echt uit je water haalt en kan je optimaal genieten van zacht water in je woning. Een professionele installateur kan je helpen om de beste waterontharder te kiezen op basis van jouw waterverbruik, aantal personen in je huishouden, …

Waterontharder kopen: waarop letten?

Wil je zeker zijn van de beste waterontharder voor jouw situatie? Naast het type toestel moet je vooral rekening houden met de volgende aandachtspunten:

 • Capaciteit: de capaciteit van een waterontharder bepaalt hoeveel water het toestel kan opslaan. Dat volume moet goed afgestemd zijn op je waterverbruik en de waterhardheid in jouw gemeente. Zo ben je zeker van een optimale werking.
 • Verbruik: een elektronische waterontharder verbruikt stroom, maar zorgt wel voor een lager water- en zoutverbruik door enkel te regenereren als de harscilinder volledig verzadigd is. Bij een variabel waterverbruik kies je dus best voor zo’n toestel.
 • Locatie: idealiter plaats je een waterontharder op de plek waar de hoofdwaterleiding je woning binnenkomt (kelder, garage, …). Is daar geen afvoer voor het zoute spoelwater? Dan zijn er mogelijkheden om dat water weg te pompen naar een andere locatie.
 • Onderhoud: om de 1 à 2 jaar heeft een waterontharder een onderhoudsbeurt nodig. Zo’n onderhoud kost ongeveer 60 à 80 euro (excl. btw). Bij sommige installateurs kan je een onderhoudscontract afsluiten.
 • Formaat: waterontharders zijn verkrijgbaar in verschillende formaten. Heb je te weinig plaats in je kelder, berging, …? Dan bestaan er ook kleine waterontharders die je bv. onder je gootsteen of in een kast kan plaatsen. Op voorwaarde dat je waterverbruik niet te groot is.

Meer info en advies vind je op https://www.waterontharder-expert.nl/